KAKVE SU PROGNOZE AKO SE NEKO ZARAZI IZMEĐU DVE DOZE VAKCINE? Dr Tiodorović ima ohrabrujuću vest

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2021, 13:39

KAKVE SU PROGNOZE AKO SE NEKO ZARAZI IZMEĐU DVE DOZE VAKCINE? Dr Tiodorović ima ohrabrujuću vest

Dešava se da se ljudi zaraze korona virusom između primanja dve doze vakcine, a niški epidemiolog objašnjava kakve su u tom slučaju prognoze.

Epidemilog Branislav Tiodorović izjavio je danas da u našoj zemlji još nije dijagnostifikovan novi soj korona virusa, "što ne znači da se neće pojaviti s obzirom da ga ima u Sloveniji i Mađarskoj".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Po karakteristikama koje su poznate iz naučnih krugova, novi soj korona virusa poznat je po bržem širenju i po možda većoj zaraznosti, ali klinički gledano, simptomi su isti, nema razlike u odnosu na već poznati virus - izjavio je Tiodorović nakon što je u niškom Domu zdravlja primio kinesku vakcinu.

On je istakao da je vakcinacija stanovništva protiv korona virusa krenula u utorak na velikoj većini teritorije jugoistočne Srbije, od Preševa pa sve do Niša i Kruševca, Zaječara i Kuršumlije.

- Danas je to još veći broj opština. Dobili su nove količine vakcina i vakcinacija se odvija veoma dobro. Organizuje se i za naše ljude koji dolaze sa područja Kosova i Metohije - izjavio je Tiodorović.

Kako je kazao, veoma je bitno da se što veći broj građana vakciniše, kako bismo stvorili kolektivni imunitet - da on pređe 60 ili 70 odsto, i da na taj način zaustavimo ovu tešku bolest - objašnjava dr Tiodorović.

Vakcine se, kazao je, razlikuju po tehnologiji izrade, ali je konačni rezultat približan.

Rekao je i da "neće biti problema" ukoliko se neko zarazi između primanja dve doze vakcine.

- Mlad organizam stvoriće odbranu od 92 ili 95 odsto, a oni koji su stari i sa hroničnim bolestima, stvoriće manju odbranu. Veliki dobitak je sprečiti odlazak u bolnicu i izbeći tešku kliničku sliku, a posebno je važna prevencija smrti - izjavio je Tiodorović.

On je istakao da se situacija kovid sistema u Nišu poboljšava, "i to značajno".

- Jutrašnji podaci govore da imamo mali broj primljenih u odnosu na period pre mesec, dva. Povoljna situacija će biti kada dođemo na sporadične slučajeve - istakao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, mere za suzbijanje epidemije korona virusa verovatno će se primenjivati i do proleća i u toku dela proleća, a uz imunizaciju, stići ćemo samo do sporadičnog obolevanja od korona virusa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

DR TIODOROVIĆ PRIMIO KIENSKO CEPIVO Epidemiolog objasnio šta ako se zarazite između primanja dve doze vakcine i otkrio da li ima novog soja korone u Srbiji

Izvor: Blic, 20.Jan.2021

Epidemilog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski primili su danas kinesku vakcinu u Nišu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.