Jovanović: U septembru neće biti nikakvog rešenja za Kosovo

Izvor: N1 televizija, 17.Avg.2018, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: U septembru neće biti nikakvog rešenja za Kosovo

Predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Milan Jovanović izjavio je u Novom danu TV N1 da ne očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić 9. septembra predstaviti konačno rešenje za Kosovo, pa čak ni predlog mogućeg rešenja.

Vučić je juče najavio da će posetiti Kosovo i Metohiju 9. septembra "ako sve bude u redu", a pojedini beogradski >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << mediji danas pišu da će tada objaviti detalje državnog plana za rešenje kosovskog pitanja.

Jovanović je za N1 rekao da ne očekuje da će tog dana biti predstavljeno konačno rešenje, pa čak ni predlog rešenja za Kosovo, podsetivši da je i sam Vučić sinoć izjavio da su Beograd i Priština još daleko od rešenja.

“Ne zna čovek šta da ga više brine - da li odugovlačenje sa rešavanjem kosovskog problema ili pokušaj da se preseče na brzinu”, kazao je on.

Komentarišući sve češće korišćenje termina “razgraničenje” za moguće rešenje kosovskog problema, Jovanović je rekao da je taj pojam takav da može različito da se tumači, i da čak i oni koji ga upotrebljavaju nisu definisali šta pod time misle.

“Videćemo (šta to znači) narednih dana, meseci ili godina”, rekao je gost Novog dana, a na pitanje da li zaista misli da bi rešavanje kosovskog problema moglo da potraje godinama, rekao je da se boji da bi, i da je to nešto najgore što može da se desi, jer Srbija ne može da opstane kao država koja nije do kraja definisana.

Poruke Sjedinjenih Država da Beograd i Priština budu kreativni vidi kao “duhovite”, a nije saglasan ni sa stavom Evropske komisije da je Unija samo posrednik u dijalogu, dok teme razgovora određuju Beograd i Priština.

“EU nije samo pokrovitelj. Odgovrna je za dalji tok dijaloga, i Beograd i ostali učesnici dijaloga treba u većoj meri da istaknu odgovornost EU. Ona nije samo medijator, ona mora imati angažovan stav zbog sebe same”, smatra Jovanović.

Briselski dijalog je, prema njegovim rečima, šansa koju Srbija ima, kakvu je već propustila 2005. godine kada je Beograd izašao sa predlogom moratorijuma na diskusije o Kosovu, insistirajući na uvrzano evropskom putu gde bi se kosovski problem, kao u slučaju Kine, rešio kroz 50 ili 100 godina.

“Nije bilo većeg odjeka. Jedino je jednom tadašnji predsednik Boris Tadić u Njujorku izustio reč moratorijum. Srbija je krenula drugim putim, putem napada na Ahtisarija dok još nije počeo da radi na tekstu. Srbija mora da ima drugačiji pristup, moramo da budemo kreativni, da budemo dobri momci, da ne budemo stalno remetilački faktor. Sada imamo situaciju da ispravimo svoje greške iz prošlosti”, uveren je on.

Jovanović smatra i da je nužno napraviti reset u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, kako on ne bi otklizio u unutrašnje konflikte koji ne bi mogli da budu kontrolisani. Na pitanje ima li utisak da je već kasno za to, i da se taj sukob već dogodio, kazao je da i sam sebi postavlja isto pitanje, te da apeluje i na vlast, i na opoziciju i na civilno društvo da budu odgovorni.

Komentarišući sukob vlasti sa delom Srpske pravoslavne crkve, kada je reč o Kosovu, Jovanović je rekao da nema utisak da vlast napada SPC, već da se od nje brani. Crkva se, kako kaže, mnogo bavi politikom, ne samo kada je reč o Kosovu, već i o regionu, naročito Crnoj Gori.

“Mene iznenađuje što je taj odnos između vlasti i SPC spušten na jedan nivo, da je to ostovljeno sveštenstvu na Kosovu, a da se vrh SPC ne čuje mnogo poslednjih dana”, primetio je on.

Upitan o paralelama koje se u javnosti sve češće povlače između statusa Kosova i statusa Republike Srpske, Jovanović je rekao da ne bi mnogo brinuo sve dok su Kfor i Eufor na terenu, ali da bi pazio na upotrebu reči.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vučić: Na Kosovu predstavljam smernice, a ne konačni plan

Izvor: N1 televizija, 17.Avg.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će 9. septmebra u Kosovskoj Mitrovici predstaviti smernice i pravce državne politike prema Kosovu, ali ne i plan za konačno rešenje, jer on još ne postoji...Vučić je tokom obilaska Kliničkog centra Srbije, odgovorajući na pitanje novinara N1,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.