Jovanović: Prosvetni savet je radio dobro

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Prosvetni savet je radio dobro

BEOGRAD - Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Jovanović izjavio je danas da je taj savet radio veoma dobro, i da nije jasno zašto skupštinski Odbor za prosvetu nije prihvatio godišnji izveštaj, i zašto je najavljeno pokretanje procedure za njegovu smenu.

Učinili smo veliki napor da se teški uslovi u kojima radimo, nedostatak tehničke i materijalne podrške, ne osete u našem radu, rekao je Jovanović, reagujući na odluku Odbora da ne prihvati izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tog prosvetnog tela, čiji je osnivač Skupština Srbije.

"Izražavam žaljenje što niko od predstavnika Saveta nije pozvan na sastanak, jer mislim da bi mnoge stvari bile jasnije da je bilo dobre volje", rekao je Jovanović, dodajući da je Savet zatražio uvid u zapisnik sa sednice održane 2. februara, na kojoj nije prihvaćen izveštaj.

U svakom slučaju, bitno je da se stvore uslovi za ozbiljan rad NPS i da se ostvari koncepcija i razvoj školstva, naveo je Jovanović, smatrajući da narednom sastanku Odbora mora prisustvovati predstavnik NPS, pre nego što konačno mišljenje bude podneto Skupštini.

Posledice zaustavljanja reformi katastrofalne

U mišljenju Saveta, koje je razmatrao Odbor za prosvetu, navodi se da će se posledice zaustavljanja reforme obrazovanja, započete 2001. a obustavljene 2004. godine, osećati u sledećim decenijama, kao i da već sada značajno pogoršavaju situaciju na tržištu rada.

Srbija je među poslednjim zemljama u Evropi koja i dalje, kao obrazovni minimum, ima osnovno obrazovanje. U ostalim zemljama minimum je srednje obrazovanje, podseća se u studiji, uz ocenu da obrazovni sistem u Srbiji nije shvaćen kao strateško pitanje države i razvoja društva.

Podseća se da je Bolonjski proces uglavnom već implementiran u visokom školstvu, a da analogni proces za srednje obrazovanje - Kopenhagenški - nije ni započet. Ovaj proces je neophodan za saradnju obrazovnog sistema sa privredom zemlje, kako bi se obezbedilo školovanje u obrazovnim profilima koji su potrebni privredi.

Politizacija obrazovnih institucija skreće sa kursa

"Naše obrazovne institucije i dalje su visoko politizovane, što nije interes sistema koji treba da ide ka visokom nivou profesionalizacije", navedeno je u mišljenju.

U mišljenju se ističe da je izbor direktora u obrazovnim institucijama često ispolitizovan i da nije u korelaciji sa stručnim kompetencijama, kao i da usavršavanje direktora, predviđeno aktuelnim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja još ne funkcioniše.

Vaspitni aspekat obrazovanja u velikoj meri je zanemaren, o čemu svedoče brojni primeri nasilja u školama, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predstavlja kočnicu reformi, neophodno je sprovesti detaljnu analizu postojećih nastavnih programa u svim nivoima obrazovanja... neki su od zaključaka NPS.

U studiji se ukazuje na neophodnost preispitivanja postojeće mreže ustanova, od predškolskih do srednjoškolskih, i racionalizacije koja počiva na jasnim kriterijumima, standardima i potrebama savremenog društva.

I Odbor za prosvetu ima zamerke na rad NPS

Odbor za prosvetu zamerio je Savetu što za pet godina, koliko postoji, nije definisao "prosvetnu politiku", i nije usvojio niti radio na usvajanju opšte strategije obrazovanja.

Savet, kako je rečeno, nije dostavljao ni redovne, godišnje izveštaje o svom radu, već je tek na traženje Odbora poslao "raport" o delovanju u protekloj godini i mišljenje o stanju u obrazovanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.