Jovanov: Cilj akcija protiv ćirilice - uništiti trag o Srbima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2013, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanov: Cilj akcija protiv ćirilice - uništiti trag o Srbima

NOVI SAD -

Portparol Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Srbije (DSS) u Vojvodini Milenko Jovanov izjavio je danas da akcije koje se na različitim mestima proteklih dana vode protiv Srba i ćiriličnog pisma imaju isti cilj - da unište svaki trag da tu žive ili su živeli Srbi.

"Smatram da akcije Hrvatske stranke prava u Vukovaru, koja traži zabranu ćirilice u tom gradu, šiptarskih vandala koji ruše nadgrobne spomenike Srba na Kosovu i Metohiji kao i stranaka, udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i pojedinaca koji već tri nedelje histerišu gde stignu zbog ponovne upotrebe ćirilice u Novom Sadu, možda nisu koordinisane i zajednički osmišljene, ali svakako imaju isti cilj", ocenio je on na konferenciji za novinare.

Taj cilj je da se i u Vukovaru i na Kosovu i Metohiji, "a neko izgleda misli i u Vojvodini potpuno uništi svaki trag da tu žive, ili da su ikada živeli Srbi", naveo je Jovanov i naglasio da DSS to sigurno neće dozvoliti.

Portparol pokrajinskog odbora DSS je, na pitanje novinara da prokomentariše jučerašnji performans Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Novom Sadu, istakao da je LSV tom svojom akcijom "pokazala svoj pravi odnos" prema gradu i ljudima koji u njemu žive ili su živeli.

"Zaista je neverovatno da nekome padne na pamet da u danu kada čitav Novi Sad i okolina obeležavaju sećanje na žrtve Racije, nevine žrtve mađarskih fašista, izvodi politički performans", rekao je Jovanov.

On je dodao da bi naročito trebalo imati na umu da su nevini građani Novog Sada 1942. godine "bacani pod led, između ostalog i zbog ćirilice, jer oni nisu stradali ni zato što su bili partizani, ni četnici, već samo zato što su bili Srbi, ili Jevreji".

Gradski odbor LSV organizovao je, u sredu u centru Novog Sada, akciju tokom koje su se članovi te stranke okupili na stajalištu gradskih autobusa u znak protesta protiv, kako su kazali, "ćirilizacije" grada.

Povod za tu akciju bilo je nedavno uvođenja ćiriličnih natpisa na gradskim autobusima.

Funkcioner LSV Aleksandar Kravić je tom prilikom rekao da ta stranka nikad nije bila protiv upotrebe ćirilice jer se, kako je rekao, to pismo kao i latinično, vekovima koristi u Novom Sadu, ali je dodao da je LSV "protiv silovanja grada ćirilicom".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.