SNS: U Novom Sadu hajka na ćirilicu

Izvor: Novine novosadske, 23.Jan.2013, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: U Novom Sadu hajka na ćirilicu

SNS zastave - foto RTSGradski odbor Srpske napredne stranke osudio je akciju Lige socijaldemokrata Vojvodine koja je danas održana u Šafarikovoj ulici, povodom ćiriličnih natpisa >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << na gradskim autobusima. SNS navodi da je proteklih dana u Novom Sadu u toku “hajka protiv ćiriličnog pisma”.
- Poslednji primer za to jeste besmislena akcija GO Lige socijaldemokrata Vojvodine, kojom se gradska vlast optužuje da onemogućuje našim sugrađanima, pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica, upotrebu njihovih jezika. Besmislena akcija jer traži ravnopravnu upotrebu ćirilice i latinice, aludirajući na obespravljenost latinice, u momentu kada je ćirilica dovedena do ivice nestanka – stoji u saopštenju.
GO SNS dalje ističe da iako Ustav, a i Statut Grada Novog Sada, kao službene propisuju srpski jezik i ćiriličko pismo, vekovno srpsko pismo gotovo da ne može da se vidi na ulicama Srpske Atine.
- Tek jedna od dvanaest publikacija se štampa na ćirilici, a velika većina novosadskih medija koristi latinično pismo. Akcija je besmislena i iz razloga što nas o ljudskim pravima i toleranciji uči stranka koja se zalagala za rušenje spomenika Jaši Tomiću, stranka koja se zalagala za ukidanje Slave Grada Novog Sada, stranka koja je uspela da “posvađa” Grad i Srpsku pravoslavnu crkvu prekinuvši sa istom svaki kontakt, iako se gotovo 80% građana Novog Sada izjašnjava kao pripadnik pravoslavne vere – dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Novine novosadske...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LSV traži od gradonačelnika proslavu Dana grada

Izvor: Novine novosadske, 24.Jan.2013, 17:11

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine poslao je otvoreno pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, u kojem traži da gradska vlast organizuje proslavu Dana grada, 1. februara.. - Imajući u vidu način na koji su u gradu obeleženi protekli praznici, a među kojima i 9. novembar ...

Nastavak na Novine novosadske...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.