Jeziv izveštaj islamista: 15.000 ratnika, 4.000 bombi, 1.000 ubistava

Izvor: Blic, 18.Jun.2014, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeziv izveštaj islamista: 15.000 ratnika, 4.000 bombi, 1.000 ubistava

Islamska militantna grupa ISIS objavila je godišnji izveštaj u kome detaljno opisuje teror koji sprovodi na Bliskom istoku. Vladavina terora na Bliskom istoku

Samo 2013. Islamska država Iraka i Levanta navodno je izvela skoro 10.000 operacija u Iraku, počinila 1.000 ubistava, postavila 4.000 improvizovanih eksplozivih naprava i oslobodila stotine radikalnih islamskih zatvorenika.

U izveštaju se takođe navodi da je preobratila stotine ljudi i da sada u svojim redovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ima najmanje 15.000 boraca.

Detalji izveštaja objavljeni su posle najnovijih informacija o načinu na koji se ova grupa finansira i privlači regrute, pri čemu navodno dobija značajnu podršku iz Jugoistočne Azije, naročito Indonezije, zemlje sa najvećom populacijom muslimana na svetu.

Klikni na sliku za uvećanje (+)

Izveštaje za 2012. i 2013. analizirao je američki Institut za proučavanje rata.

Veruje se da je ISIS sastavljao izveštaje da bi privukao potencijalne donatore i predstavio se kao dobro organizovana vojna grupa sa jasnom političkom strategijom.

U dokumentu se nedvosmileno navodi da je dugoročna namera ISIS-a da uspostavi kontrolu nad područjima Iraka u kojima žive suniti.

(+)

Kada je reč o finansiranju, pretpostavlja se da je grupa iznuđivala poreze od preduzeća u Mosulu još pre nego što je uspostavila kontrolu nad gradom i da je na taj način prikupila oko deset miliona evra.

Veruje se da od ukupno 15.000 boraca u redovima ISIS-a, 12.000 nije iz Iraka i Sirije - pri čemu je većina iz susednih zemalja na Bliskom istoku. Pretpostavlja se da je oko 2.000 boraca stiglo iz evropskih država, dok ih sve više pristiže iz zemalja poput Malezije i Indonezije.

Pročitajte još "Pustinjski Lav" koji seje smrt po Iraku Islamisti divljaju po svetu MASAKR Ubijeno najmanje 48 Kenijaca dok su gledali Mundijal, teroristi poručili turistima da ne dolaze

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hod po žici na Bliskom istoku

Izvor: Danas, 18.Jun.2014

Uspesi koje je nedavno postigla Islamska država u Iraku i Levanta (ISIS) potvrđuju da je više od deset godina od početka rata u Iraku stabilnost Bliskog istoka i dalje neizvesna. ISIS sa svojom transnacionalnom posvećenošću kalifatu predstavlja povezane izazove s kojima se region suočava, pa...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.