Jeremić: Početi dijalog o Kosmetu što pre

Izvor: Politika, 03.Avg.2010, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Početi dijalog o Kosmetu što pre

Dugoročni napredak moguće je postići samo ako svi konačno shvate da je poraz jednog u suštini poraz za sve

Njujork – Debata u Generalnoj skupštini UN o predlogu rezolucije Srbije prilika je da se države članice ujedine oko jasne i odlučne poruke, jer će, u suprotnom, biti uspostavljen univerzalno primenljiv presedan gotovog modela jednostrane secesije, upozorio je sinoć ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić na sednici Saveta bezbednosti UN.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Jeremić je najavio da će Srbija nastaviti da koristi sva diplomatska sredstva, koja stoje na raspolaganju suverenoj državi, da bi se suprotstavila ovom pokušaju nasilne promene svojih granica.

Nijedna miroljubiva i ponosna nacija, suočena sa takvom pretnjom, bilo da je afrička, evropska, azijska ili američka, mala ili velika, bogata ili siromašna, ne bi drugačije postupila, ocenio je Jeremić.

Srbija ni pod kojim okolnostima, ni implicitno, niti eksplicitno, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ponovio je Jeremić napominjući da je to „naš ustavni imperativ”, kao i politička i moralna obaveza, zasnovana na „preovlađujućoj volji naših građana”, prenosi agencija Fonet.

Značajna većina članica UN, uključujući i one koja su u Savetu bezbednosti, nastavila je da poštuje teritorijalni suverenitet i integritet Srbije, podsetio je Jeremić i zahvalio im na podršci i solidarnosti, tražeći da zadrže principijelan stav nepriznavanja Kosova.

Osvrćući se na savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde Jeremić je ocenio da je sud jasno potvrdio da Kosovo ostaje pod upravom administracije UN, na osnovu Rezolucije 1244 i Ustavnog okvira Unmika, što znači da je to i dalje teritorija pod međunarodnim režimom, na osnovu mandata Saveta bezbednosti.

Osim toga, dodao je Jeremić, sud nije prihvatio mišljenje da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja jedinstven slučaj, niti tvrdnje Prištine da je Kosovo država.

Prema njegovoj oceni, ništa što sadrži savetodavno mišljenje suda ne menja temeljne parametre ustanovljene Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti, čija centralna i vodeća uloga u konačnom rešavanju kosovskog pitanja ostaje na prvom mestu, u skladu sa njegovim primarnim odgovornostima očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti, na osnovu Povelje UN.

Sud se opredelio da „usko ispita jezik jednostrane deklaracije o nezavisnosti”, ukazao je Jeremić i ocenio da je takav „striktno tehnički pristup” doveo do zaključka da sama deklaracija nije prekršila međunarodno pravo.

To je, nažalost, ostavilo prostor za opasne pogrešne interpretacije da je sud svojim gledištem legalizovao jednostranu secesiju kosovskih Albanaca, upozorio je Jeremić i, citirajući generalnog sekretara Ban Ki Muna, predočio da će Generalna skupština „odlučiti kako da se nastavi u ovoj stvari”.

U tom cilju Srbija je podnela predlog rezolucije, podsetio je Jeremić i predvideo da će predstojeća debata, u svetlu savetodavnog mišljenja suda, neizbežno biti usredsređena na posledice i implikacije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Prema rečima Jeremića, države članice imaće priliku da se ujedine oko jasne i odlučne poruke, jer će, u suprotnom, na svetskoj sceni biti uspostavljen univerzalno primenljiv presedan gotovog modela jednostrane secesije.

Republika Srbija je posvećena da miroljubivim dijalogom, zajedno sa Prištinom i međunarodnom zajednicom, radi na pronalaženju međusobno prihvatljivog rešenja za sva otvorena pitanja, poručio je Jeremić napominjući da bi do toga što pre trebalo da dođe.

Što se pre to dogodi manja je verovatnoća za dugoročno zamrzavanje kosovskog problema, kao ishoda koji sigurno nije ni u čijem interesu, a najmanje Srbije, naglasio je Jeremić.

Ne želimo konfrontaciju ni sa kim, ali nećemo ni odustati i prosto odstupiti, poručio je Jeremić objašnjavajući da se tu ne radi o tvrdoglavosti, gorčini, revizionizmu ili želji da se stvaraju neprilike.

Radi se o tome da mi nemamo izbora, osim da istrajemo na miran i dostojanstven način za Kosovo, koje je direktno povezano sa suštinom našeg identiteta, objasnio je Jeremić.

Radi se i o tome da je ishod, po kojem jedna strana dobija sve, a druga ništa, suštinski nestabilan, ocenio je Jeremić ukazujući da pokušaji nametanja jednostranih rešenja nikada nisu doprinosili stabilnosti Balkana i preostalog dela Evrope.

Za trajna rešenja uvek je neophodna saglasnost, rekao je Jeremić, koji smatra nezamislivim da jednostrano proglašena nezavisnost bude osnova za normalizaciju odnosa između Srba i Albanaca.

Dugoročni napredak moguće je postići samo ako svi konačno shvate da je poraz jednog u suštini poraz za sve, objasnio je Jeremić.

Ne postoji savršeno rešenje, ali mora se doći do pravednog rešenja oko kojeg se svi možemo saglasiti, koje će nam omogućiti napredak i obezbediti konsolidaciju ostvarenu u regionu tokom protekle decenije, naglasio je Jeremić.

Nastavićemo neprestano da radimo dok se ne nađe kompromis za Kosovo, istakao je Jeremić i ponovio da Srbija ostaje i duboko posvećena članstvu u Evropskoj uniji, kao centralnom strateškom prioritetu.

Srbija veruje da je ostvarenje tog cilja najsigurniji način za kompletiranje demokratske transformacije Balkana, rekao je Jeremić i založio se za zajednički rad u dobroj veri koji bi Kosovo zauvek uklonio sa liste svetskih problema.

Ukoliko u tome uspemo, daćemo istorijski doprinos stabilnom Balkanu, ujedinjenom kontinentu i sigurnijem svetu, zaključio je Jeremić.

objavljeno: 04/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.