Jašarević se nije pojavio na suđenju

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2012, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jašarević se nije pojavio na suđenju

Vehabija Mevlid Jašarević, prvooptuženi za teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu, nije se danas pojavio u nastavku suđenja pred Sudom BiH.

 "Vi ste ćafiri. Čuvate Amerikance, treba ih pobiti jer ubijaju našu braću po svetu"( tako je govorio Mevlid Jašarević u napadu na ambasadu SAD)  

To je protumačeno kao Jašarevićevo nepoštovanje Suda BiH. U sudnici su se pojavili drugooptuženi - Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << su izjavili da će poštovati Sud BiH.

 

U nastavku suđenja saslušan je svedok Tužilaštva Mujo Odobašić, koji je na dan napada, 28. oktobra 2011. godine, radio na obezbeđenju ambasade SAD.

 

On je naveo da je Jašarević nasumice pucao po objektu i ranio pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tela Mirsada Velića.

 

Prema njegovim rečima, Velić je upozoravao napadača da ne puca, na šta je on odgovorio: "Vi ste ćafiri. Čuvate Amerikance, treba ih pobiti jer ubijaju našu braću po svetu".

 

Odobašić je rekao da je Jašarević izgovarao i molitve na arapskom jeziku i stalno hodao.

 

Kada je Velić ranjen, nastavio je on, Jašarević je dozvolio dvojici građana da ga odnesu do šina. Odobašić je kazao da su Velić i on bili naoružani, ali da nisu upotrebili oružje i da nije video da je neko pucao na Jašarevića.

 

Pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Borislav Čvoro, koji je obavio uviđaj na licu mesta, rekao je da su na mestu na kojem je ranjen Jašarević pronađene automatska puška i dve bombe, a u blizini ambasade i torba u kojoj su se nalazili automatska puška, dva okvira sa municijom i tri ručne bombe.

 

Prema njegovim rečima, tu je pronađena i jakna u kojoj se nalazila Jašarevićeva lična karta i CD na kojem je bila snimljena njegova oporuka.

 

Odgovarajući na pitanje Jašarevićevog branioca, Čvoro je kazao da mu je tokom istrage radnik obezbeđenja američke ambasade Sanel Šabanović rekao da su on (Šbanović) i Dalibor Ćato, takođe radnik obezbeđenja, pucali u pravcu Jašarevića.

 

Istražilac MUP-a Kantona Sarajevo Olga Vukša, koja je vršila uviđaj, potvrdila je da je na dva mesta pronađeno oružje, a da je na licu mesta bilo mnogo čaura.

 

Nastavak suđenja Jašareviću zakazan je za 23. avgust.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.