Janković: Sporan član zakona o informacijama o ulaganjima

Izvor: RTS, 15.Okt.2015, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Sporan član zakona o informacijama o ulaganjima

Zaštitnik građana Saša Janković podneo je amandman na Predlog zakona o ulaganjima koji predviđa da se pristup informacijama od javnog značaja u oblasti ulaganja ostvaruje u skladu sa zakonom kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja.
Saša Janković je taj amandman na član 24 Predoga zakona o ulaganjima podneo na inicijativu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, prenosi Tanjug.

Zaštitinik građana ocenjuje da je taj član predloženog zakona sporan, jer sadrži rešenje koje šteti jedinstvu pravnog sistema i snižava dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava.
Taj član predloženog zakona glasi: "Na podatke o ulaganjima, kao i informacije koje su organi državne vlasti saznali u toku pregovora i vođenja postupka, primenjuje se odredba zakona kojim se uređuju informacije od javnog značaja, s tim što po zahtevu za davanje informacija u vezi sa ulaganjima, postupa vlada".
Janković je u obraloženju amandmana naveo da predloženi član 24 suštinski menja i uspostavlja poseban pravni režim slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja koji je uređen Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i to tako što bitno otežava ostvarivanje tog prava ili ga čak onemogućava i osujećuje.
Zaštitnik građana smatra da taj član uspostavlja ekskluzivnu prvostepenu nadležnost vlade za postupanje po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa ulaganjima.
Ako bi vlada, navodi Janković, postupala po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja u svim slučajevima ulaganja, bila bi ukinuta mogućnost da na odluku po takvom zahtevu bude izjavljena žalba Povereniku, kao redovno pravno sredstvo, a time i ukinuta drugostepenost u odlučivanju koja sada postoji.
Predlog zakona o ulaganjima biće na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije koja je zakazana za utorak, 20. oktobar.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.