Šabić traži postupak protiv Infostana i Đeneralija

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić traži postupak protiv Infostana i Đeneralija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je Prekršajnom sudu u Beogradu zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv Javnog komunalnog preduzeća Infostan i protiv Đenerali osiguranja Srbija, kao i protiv odgovornih lica, direktora oba preduzeća.

"Poverenik je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podneo povodom slučaja u kome je JKP Infostan koristio zbirku ličnih podataka svojih korisnika da bi u račun >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za komunalne usluge koji im je dostavio uvrstio i nedugovani iznos za osiguranje stana. Takav postupak je slučaj nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, odnosno obrade bez osnova u zakonu ili bez pristanka lica o čijim podacima se radi, što predstavlja prekršaj po čl. 57. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je poverenik prethodno, preko ovlašćenih lica, sproveo postupak nadzora u oba preduzeća a po sprovedenom postupku naložio otklanjanje nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti. Oba preduzeća dobila su nalog da odmah obustave nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, a Đenerali osiguranje Srbija i nalog da uništi sve podatke koje je pribavila bez osnova.

"Poverenik, s tim u vezi, upozorava da nije reč o izolovanom primeru i da je praksa korišćenja zbirki podataka o ličnosti kojom, pored ostalih, raspolažu i javna komunalna preduzeća u svrhe za koje te zbirke nisu uspostavljene a bez pristanka građana o čijim podacima se radi, očigledno široko rasprostranjena. Nije realno i racionalno da se zakonito postupanje sa podacima o ličnosti obezbeđuje samo akcijama i intervencijama Poverenika. U organima javnih komunalnih preduzeća su ljudi koje postavlja vlast, svejedno da li državna ili lokalna, i oni imaju nespornu obavezu i odgovornost da obezbeđuju da poslovanje tih preduzeća bude u skladu sa zakonima, uključujući naravno i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti", navodi se u saopštenju poverenika.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv "Infostana" i bivšeg direktora Veselina Markovića

Izvor: Blic, 15.Okt.2015

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je Prekršajnom sudu u Beogradu zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv JKP "Infostan" i direktora ovog preduzeća Veselina Markovića, kao i protiv direktora i osiguravajuće kuće čija se...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.