Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jul.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Medijska sloboda se ne može zasnivati na herojima

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković izjavio je danas da je stanje medijskih sloboda u regionu i delu Evrope zabrinjavajuće loše i da je potrebno obezbediti bolju zaštitu medijskih poslenika.

Janković je na konferenciji “Sloboda izražavanja, medijske slobode i (auto) cenzura u zemljama OEBS”, rekao da novinari nisu dovoljno zaštićeni i da je to razlog što mnogi odustaju od svojih principa i podležu cenzuri i autocenzuri.

“Ne može se medijska sloboda zasnivati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << na herojima. Danas nemamo zaštitu ljudi koji ustanu protiv pritiska za profesionalne principe i to je jedan od osnovnih razloga nagomilanih problema koje imamo”, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, pretpostavka za slobodu medija je demokratsko društvo, ali demokratija ne može postojati bez razumnog stepena slobode medija i izražavanja.

On je rekao da sloboda medija nije privilegija već nužnost i da medijima ta sloboda mora biti garantovana, kako bi građani sebi omogućili ostale slobode.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.