Janković: Srbija ne štiti one koji ustaju protiv pritiska na medije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2015, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Srbija ne štiti one koji ustaju protiv pritiska na medije

Ombudsman Saša Janković izjavio je danas da u Srbiji nema zaštite onih koji otvoreno ustaju potiv pritiska na medije, i naglasio da sloboda medija ne treba da zavisi od heroja i pojedinaca, već od celokupnog društva i institucija.

"Odnos zvaničnika prema slobodi medija ne pokazuju zakoni i izjave, jer se danas svi za to zalažu, i nećete čuti otvorenu negaciju slobode medija", kazao je Janković na beogradskom dvodnenom skupu "Sloboda govora, sloboda medija i (auto)cenzura >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u zemljama OEBS-a".

 On je istakao da se sloboda medija u Srbiji danas zasniva na novinarima, urednicima i pojedincima koje nema ko da zaštiti ukoliko kritikuju vladu i ukoliko ono što iznose bude okrakterisano kao "nekonstruktivno".

"U tom kontekstu razumljiva je i pojava autocenzure, jer sloboda medija ne treba da se zasniva na herojima", kazao je Janković.

On je poručio da sloboda medija nije privilegija, već nužnost, da bi se zaštitila sva ostala prava i slobode.

Ipak, prema njegovim rečima pojedini mediji su svojim načinom izveštavanja deo problema.

Šef radne grupe za presedavanje Srbije OEBS-om, Dejan Šahović istakao je da su primena zakona i njihovo poštovanje ključ slobode medija.

"Ključno je primenjivanje i praćenje zakona, da se utvrdi koliko oni odgovaraju realnosti", kazao je Šahović.

On je najavio skup planiran u Beogradu za decembar, na kojem bi zemlje OEBS-a trebalo i da usvoje deklaraciju o slobodi medija.

Međunarodni predstavnici iz misije OEBS-a i diplomate ukazali su na globalne probleme slobode medija, a kao posebno alarmantno naveli su ubistva, nasilje nad novinarima i suđenja novinarima zbog njihovog pisanja i stavova.

Zamenik šefa misije OEBS u Srbiji, Majlk Ujehara istakao je da zemlje Zapadnog Balkana, već povezane kulturom i nasleđem, treba da zajedno rade i na jačanju slobode medija.

"Srbija i sve zemlje Zapadnog Balkana, institucije i nevladine organizacije imaće punu podršku OEBS-a u borbi za slobodu medija", kazao je Ujehara.

Izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava Izabela Kisić je ukazala na odgovornost medija tokom sukoba 1990-ih godina i na to da se u srpskm medijima još uvek relativizuje odgovornost Srbije.

Kao primer za to navela je izveštavanje o nedavnom obeležavanju 20 godina od zločina u Srebrenici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Janković: Medijska sloboda se ne može zasnivati na herojima

Izvor: Blic, 20.Jul.2015

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je stanje medijskih sloboda u regionu i delu Evrope zabrinjavajuće loše i da je potrebno obezbediti bolju zaštitu medijskih poslenika...Janković je na konferenciji “Sloboda izražavanja, medijske slobode i (auto) cenzura u zemljama OEBS” rekao...

Nastavak na Blic...

Sloboda izražavanja u zemljama OEBS-a

Izvor: VOA, 20.Jul.2015

Na skupu o slobodi medija i autocenzuri u zemljama OEBS-a, zaštitnik građana Saša Janković rekao da je sloboda medija u regionu i velikom delu Evrope zabrinjavajuće loše...Izveštaj srpskog zaštitnika građana Saše Janković, ali i drugih organizacija civilnog društva pokazuju da je sloboda...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.