Janjić: Uslovi Samoopredeljenja o dijalogu sa Beogradom marketinški trik

Izvor: Blic, 10.Jun.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janjić: Uslovi Samoopredeljenja o dijalogu sa Beogradom marketinški trik

Analitičar Dušan Janjić ocenio je danas da su nerealni uslovi o prekidu dijaloga sa Beogradom, koji albanskim opozicionim partijama postavlja Samoopredeljenje i da predstavljaju političko-maketinški trik.

U Prištini su se danas predstavnici Alijanse za budućnost Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Inicijative za Kosovo dogovorili da za mandatara predlože lidera Alijanse Ramuša Haradinaja kako dosadašnji premijer Hašim Tači, lider Demokratske partije Kosova koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osvojila najviše glasova na izborima, ne bi po treći put bio predsednik Vlade.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da taj pokret neće ući u vladu ali da će podržati opozicioni blok ukoliko ispuni uslove koji se odnose na pregovore sa Srbijom i zaustavljanje implementacije svih sporazuma.

"Samoopredeljenje postavlja nemoguć uslov, jer su predstavnici AZBK i DSK sve vreme podržavali pregovore Beograda i Prištine i u njima učestovali na političko-ekspertskom nivou", kazao je Janjić agenciji Beta.

Janjcih je ocenio da Samoopredeljenje igra jedinu moguću igru i tim stavom da će podržati Haradinaja za premijera pokušava da nastavi kampanju da bi promovisao ideju "velike Albanije".

Prema rečima Janjića, izbor Haradinaja za premijera ne bi bio iznenađenje jer se o tome razgovaralo i sa Hašimom Tačijem, koji bi na kraju mogao da postane predsednik Kosova.

"U tom slučaju imali bi jaku većinu i za primenu Briselskog sporazuma i za borbu protiv korupcije", dodao je Janjić.

Objektivno im Srbi nisu potrebni, mada očekujem da manjine uđu u vladu zajedno sa Progresivnom demokratskom strankom Nenada Rašića, koja je osvojila najverovatnije jedan od deset mandata, garantovanih za srpsku zajednicu, rekao je Janjić.

Prema njegovoj oceni, sigurno je da će u novoj vladi srpska zajednica imati manje zameničkih i ministarskih mesta u odnosu na prošli saziv za čije formiranje je bilo neophodno njihovo učešće.

Pročitajte još Prve reakcije na sporazum opozicije u Prištini Haradinaj premijer Kosova, Tači u opoziciji DSK i Samoopredeljenje neće u koaliciju sa Tačijem

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.