Izmereno 42 stepena: Umrle najmanje 34 osobe u toplotnom udaru

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 10:53

Izmereno 42 stepena: Umrle najmanje 34 osobe u toplotnom udaru

Najmanje 34 osobe umrle su u protekla dva dana u toplotnom talasu koji je pogodio veliki deo severne indijske države Utar Pradeš.

Lekari su javno savetovali građane starije od 60 godina da ostanu u zatvorenom prostoru tokom dana jer su osobe koje su preminule imale više od 60 godina i istoriju zdravstvenih problema koji su se po svemu sudeći pogoršali zbog velike vrućine, prenosi AP.

Smrtni slučajevi su se dogodili u okrugu Balija, oko 300 kilometara jugoistočno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Laknaua, glavnog grada države Utar Pradeš. Kako je saopšteno iz zdravstvenih službi, u četvrtak su prijavljena 23 smrtna slučaja, a još 11 ljudi je umrlo u petak, a većina smrtnih ishoda nastupila je kao posledica srčanog i moždanog udara ili dijareje.

Indijska hidro-meteorološka služba saopštila je da je u petak u Baliji izmerena maksimalna temperatura od 42,2 stepena Celzijusa, 4,7 C iznad uobičajene. Žarko leto je izazvalo i nestanke struje širom države, ostavljajući ljude bez tekuće vode, ventilatora ili klima uređaja zbog čega su mnogi građani organizovano izašli na proteste.

Premijer Utar Pradeša Jogi Aditijanat uverava javnost da vlada preduzima sve neophodne mere da obezbedi nesmetano snabdevanje električnom energijom. On je pozvao je građane da sarađuju sa vlastima i razumno koriste struju.

"Svako selo i svaki grad bi trebalo da imaju adekvatne isporuke struje tokom ovih vrućina. Ako dođe do bilo kakvih kvarova, trebalo bi da budu odmah otklonjeni", poručio je Aditijanat. April, maj i jun uglavnom su vreli u većini delova Indije pre nego što monsunske kiše donesu rashlađenje i niže temperature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.