Izetbegović: Herceg-Bosna je sinonim patnje i sukoba

Izvor: B92, 17.Nov.2016, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: Herceg-Bosna je sinonim patnje i sukoba

Bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović, koji je okončao predsedavanje telom, ocenio je da je obeležavanje godišnjice Herceg-Bosne kretanje unazad.

“To je vraćanje unazad na bolne i teške teme. Svako ima pravo da Herceg-Bosnu doživljava kako hoće, ali za nas Bošnjake ona je sinonim jedne patnje i bespotrebnog sukoba. Kada se povuče crta mislim da smo svi jako loše prošli i da je to na jako duge staze pokvarilo odnose Bošnjaka i Hrvata. Ogromne žrtve smo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretrpeli zbog stvaranja paradržave”, tvrdi Izetbegović, koji je i predsednik SDA.

On je za zagrebački Večernji list dodao da su “Hrvati, ipak, najveća žrtva Herceg-Bosne”.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. avgusta 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. novembra 1991, kao politicke, kulturne, ekonomske i podrucne celina Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o eventualnim izmenama izbornog zakona i tzv. Fileovom predlogu, Izetbegović poručuje da se prvo mora odblokirati rad parlamenta Federacije BiH.

“Pre nego što se pokrene novi ciklus pregovora koji su nas koštali, jer smo održali 150 sastanak i imali 50 predloga, te se odvukao fokus od bavljenja životnim pitanjima, mi moramo učinit da profunkcioniše Federacije BiH. Dok se ne vrati poverenje i jedna radna atmosfera na nivou Federacije nećemo razgovarati o izmenama Izbornog zakona”, otkrio je Izetbegović.

Iako je predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao da je sa Izetbegovićem razgovarao o izmenama Izbornog zakona, lider SDA je ponovio da tog dogovora nije bilo.

“Ništa se neće dugo dogovarati sve dok se ne pokrene pitanje ovog nefunkcionisanja parlamenata, dok se ne kreira jedna nova, dobra energija i dok se ne pokrenu stvari u Federaciji, nećemo razgovarati o teškim temama. Kad napravimo uspeh i pomak o onome što su životna pitanja ljudi tada ćemo eventualno razgovarati o ovim temama”.

Izetbegović je rekao da željno iščekuje da se reši pitanje Mostara, te da je “degradirana pozicija Bošnjaka” u ovom gradu.

“Nametanjem odluke visokog predstavnika, koji je posle toga izmakao, zatim odlukom Ustavnog suda Bošnjaci su degradirani. Mi ne možemo pristati ni na što niže od onoga što je i sam OHR kazao. Dakle, neke pođedinice koje će učestvovati zajedno sa Gradom Mostarom i gde će se rešavati pitanje građevinskih dozvola, urbanizma, raspolaganjem imovine i tako dalje…ne možemo dopustit nakon svega što se dogodilo pre 25 godina da jedan narod zavlada nad drugim. Te pođedinice, dakle, moraju imati jedan oblik autonomije, uz naravno, Gradsku upravu”, smatra Izetbegović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izetbegović: Hrvati najveća žrtva Herceg-Bosne

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Nov.2016

Bošnjački član Predsedništva Bakir Izetbegović, koji je danas okončao predsedavanje tim telom, ocenio je da je današnje obeležavanje godišnjice Herceg-Bosne kretanje unazad...“To je vraćanje unazad na bolne i teške teme. Svako ima pravo da Herceg-Bosnu doživljava kako hoće, ali za nas...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.