Jeremić: Kina bi da uloži 2 mlrd. $

Izvor: B92, 07.Okt.2011, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Kina bi da uloži 2 mlrd. $

Beograd -- Kineski privrednici su u razgovorima sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem iskazali spremnost da investiraju dve milijarde dolara u Srbiju.

Jeremić je danas počeo zvaničnu posetu Kini u Hong Kongu, susretom sa rukovodstvom velikih kompanija kojima je predstavio mogućnosti ulaganja u Srbiju.

Konkretni projekti za koje je kineska strana pokazala interesovanje ukupne su vrednosti od oko dve milijarde dolara, sa periodom ulaganja od nekoliko godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je najavljeno da će Kina Srbiji dati kredit od milijardu evra po izuzetno povoljnim uslovima za termoelektranu „Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu. Novi kredit samo je nastavak saradnje Kine i Srbije u energetskom sektoru, s obzirom na to da je već ugovorena kreditna linija od oko 750 miliona evra za obnovu rudnika u Kostolcu, novi blok u istoj TE i izgradnju luke na Dunavu preko koje bi se transportovao ugalj. To se poklopilo sa najavom velike investicije u Vranju, gde bi jedna od najvećih kineskih privatnih kompanija trebalo da uloži 300 miliona evra u izgradnju solarnih postrojenja, čime bi jug Srbije postao evropski centar za razvoj solarne energije.

"Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastancima, a projekti o kojima smo razgovarali mogli bi biti spremni za implementaciju vrlo brzo, već krajem meseca", izjavio je Jeremić nakon sastanaka u Hong Kongu.

Kineski preduzetnici su posebno interesovanje pokazali za direktne investicije u oblasti energetike i tekstilne industrije.

"Jedna od kompanija izrazila je spremnost da prebaci značajan deo svoje proizvodnje za evropsko tržište u Srbiju, dok su ostali projekti grinfild investicije u oblasti visoke energetske tehnologije", rekao je Jeremić.

Dogovoreno je da već tokom naredne nedelje u Beograd doputuju kineski stručni timovi, koji bi sa srpskim predstavnicima dogovorili uslove i pripremili tekstove sporazuma o razumevanju koji bi mogli biti potpisani do kraja oktobra, kada se očekuje poseta guvernera jedne od ekonomski najrazvijenijih kineskih provincija Guangdonga, navedeno je u saopštenju.

Srpski ministar je dodao da je Kina danas jedna od retkih zemalja koja ima kapacitet za direktna ulaganja u inostrantsvo i da za ta sredstva ceo svet pokazuje ogromno interesovanje.

"Srbija ima važnu komparativnu prednost, a to su izuzetno dobri politički odnosi koje smo strpljivo gradili u prethodnom periodu. Ovo je trenutak u kojem ćemo se potruditi da ta činjenica dođe do izražaja prilikom njihovog odlučivanja o ekonomsko-strateškom pozicioniranju u Evropi", izjavio je Jeremić.

Srpski šef diplomatije će se sutra u Pekingu sastati sa kineskim ministrom inostranih poslova Jang Điečiom, a u nedelju i ponedeljak predsedavaće sednicom Međudržavnog komiteta za ekonomsku saradnju koji predvode Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstvo privrede Kine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić u Hong Kongu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2011

HONG KONG -..Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić počeo je danas zvaničnu posetu Kini u Hong Kongu, susretom sa rukovodstvom velikih kompanija, na kojem je dogovoreno da tokom naredne nedelje u Beograd doputuju kineski stručni timovi, koji bi sa predstavnicima Srbije dogovorili uslove i pripremili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Jeremić: Kinezi spremni da ulažu u Srbiju

Izvor: S media, 07.Okt.2011

Kinezi spremni da investiraju dve milijarde dolara u projekte u Srbiji. - Projekti o kojima smo razgovarali mogli bi biti spremni za implementaciju vrlo brzo, već krajem meseca - izjavio je Vuk Jeremić nakon sastanaka sa kineskim privrednicima u Hong Kongu. ..Kineski privrednici su danas u razgovorima...

Nastavak na S media...

Kina zainteresovana za ulaganja u Srbiji

Izvor: EMportal, 07.Okt.2011

Šef diplomatije Vuk Jeremić počeo danas u Hongkongu zvaničnu posetu Kini, susretom s rukovodstvom velikih kompanija kojima je predstavio mogućnosti ulaganja u Srbiju, saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Nastavak na EMportal...

Jeremić ubeđuje Kineze da ulažu u Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2011

Kineski privrednici su u razgovorima sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem u Hong Kongu, iskazali spremnost za investiranje dve milijarde dolara u projekte u Srbiji...Ministar Jeremić započeo je zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini u Hong Kongu, susretom sa rukovodstvom velikih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Jeremić: Kina bi da uloži 2 mlrd. $

Izvor: TrazimKredit.com, 07.Okt.2011

BEOGRAD, Kineski privrednici su u razgovorima sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem iskazali spremnost da investiraju dvije milijarde dolara u Srbiju.

Nastavak na TrazimKredit.com...

Jeremić: Kinezi spremni da investiraju

Izvor: Večernje novosti, 07.Okt.2011

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zadovoljan razgovorima u Hong Kongu. Kineski preduzetnici posebno se interesuju za ulganja u oblasti energetike i tekstilne industrije

Nastavak na Večernje novosti...

Kinezi spremni da ulože dve milijarde dolara u Srbiju

Izvor: Studio B, 08.Okt.2011, 12:16

Razgovorom sa kineskim kolegom Jang Điečiom u Pekingu, srpski šef diplomatije Vuk Jeremić nastavlja posetu Kini, gde je u petak razgovarao sa tamošnjim privrednicima koji su iskazali spremnost za investiranje dve milijarde dolara u projekte u Srbiji...Jeremić je u petak u Hong Kongu razgovarao...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.