Jeremić ubeđuje Kineze da ulažu u Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 07.Okt.2011, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić ubeđuje Kineze da ulažu u Srbiju

Kineski privrednici su u razgovorima sa srpskim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem u Hong Kongu, iskazali spremnost za investiranje dve milijarde dolara u projekte u Srbiji.

Ministar Jeremić započeo je zvaničnu posetu Narodnoj Republici Kini u Hong Kongu, susretom sa rukovodstvom velikih kompanija, kojima je predstavio mogućnosti ulaganja u Srbiju.

Konkretni projekti za koje je kineska strana pokazala interesovanje ukupne su vrednosti od oko dve milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dolara, sa periodom ulaganja od nekoliko godina, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

"Izuzetno sam zadovoljan današnjim sastancima, a projekti o kojima smo razgovarali mogli bi biti spremni za implementaciju vrlo brzo, već krajem meseca", izjavio je Jeremić nakon sastanaka u Hong Kongu.

Kineski preduzetnici su posebno interesovanje pokazali za direktne investicije u oblasti energetike i tekstilne industrije.

"Jedna od kompanija izrazila je spremnost da prebaci značajan deo svoje proizvodnje za evropsko tržište u Srbiju, dok su ostali projekti grinfild investicije u oblasti visoke energetske tehnologije", rekao je Jeremić.

Dogovoreno je da već tokom naredne nedelje u Beograd doputuju kineski stručni timovi, koji bi sa srpskim predstavnicima dogovorili uslove i pripremili tekstove sporazuma o razumevanju koji bi mogli biti potpisani do kraja oktobra, kada se očekuje poseta guvernera jedne od ekonomski najrazvijenijih kineskih provincija Guangdonga, navedeno je u saopštenju.

Srpski ministar je dodao da je Kina danas jedna od retkih zemalja koja ima kapacitet za direktna ulaganja u inostrantsvo i da za ta sredstva ceo svet pokazuje ogromno interesovanje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.