Iz Beograda poručeno: Katastrofa

Izvor: B92, 21.Nov.2023, 15:37

Iz Beograda poručeno: Katastrofa

Ambasador Države Palestine u Srbiji Mohamed al Namur upozorio da se Palestinci suočavaju sa humanitarnom katastrofom.

Al Namur je izneo zajednički stav usvojen u okviru Saveta arapskih ambasadora i ambasadora Organizacija islamske saradnje akreditovanih u Republici Srbiji.

"Naglašavamo da je pravedan, trajan i sveobuhvatan mir, koji predstavlja strateški izbor, jedini način da se garantuje bezbednost i stabilnost za sve narode regiona i da neće biti postignut bez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << okončanja izraelske okupacije i rešavanja palestinskog pitanja. Nemoguće je postići regionalni mir zaobilaženjem palestinskog pitanja ili pokušajima ignorisanja prava palestinskog naroda. Zato ističemo da Arapska mirovna inicijativa koju podržava Organizacija islamske saradnje predstavlja osnovnu referencu", izneo je zajednički stav arapskih ambasadora Al Namur.

On je dodao da je od početka konflikta živote izgubilo 13.000 Palestinaca, uključujući 5.500 dece i 4.000 žena, a kako je naveo, ranjeno je preko 35.000 ljudi, većinom dece, žena i starijih.

Al Namur je ponovio stav arapskih ambasadora da smatraju Izrael odgovornim za nastavak konflikta i zaoštravanje sukoba i istakao je "nesposobnost" Saveta bezbednosti UN da primenom međunarodnog prava utiče na Izrael da prekine ratno delovanje.

Al Namur je dodao da odbijaju da se ovaj rat okarakteriše kao samodbrana ili da se opravdava pod bilo kakvim izgovorom.

"Potrebno je hitno dostavljanje humanitarnih konvoja pomoći, uključujući hranu, lekove i gorivo u Pojas Gaze i pozvati međunarodne organizacije da učestvuju u ovom procesu", rekao je Al Namur.

On je dalje izneo osudu, kako je rekao, izraaelskog uništavanja bolnica u Gazi i onemogućavanje unosa lekova, hrane i goriva, prekidanje snabdevanja električnom energijom, vodom i osnovnim životnim namirnicama, uključujući komunikacije i internet.

"Sve ovo predstavlja kolektivnu kaznu nad palestinskim narodom, koja prema međunarodnom pravu predstavlja ratni zločin", ocenio je Al Namur.

Al Namur je preneo stav arapskih ambasadora u kome se osuđuju, kako su naveli, ekstremistički govori pojedinih izraelskih zvaničnika, uključujući i izjavu jednog od njih da u Gazi treba upotrebiti nuklearno oružje.

"Osuđujemo ubistva dece i žena, ciljanje na medicinsko osoblje, novinare i zaposlene u međunarodnim organizacijama. Pozivamo Organizaciju za zabranu hemijskog oružja da istraži upotrebu hemijskog oružja od Izraela", rekao je Al Namur.

On je zaključio da rešenje mora biti postignuto održavanjem međunarodne mirovne konferencije, putem koje će se pokrenuti kredibilan mirovni proces na osnovu međunarodnog prava i rezolucija međunarodnog legitimiteta, u određenom vremenskom okviru i uz međunarodne garancije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.