Italijanski Fijat investiraće u srpsku fabriku automobila

Izvor: Southeast European Times, 01.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski Fijat investiraće u srpsku fabriku automobila

Italijanski proizvođač automobila Fijat potpisao je u ponedeljak sporazum o investiranju u fabriku automobila Zastava, za koji posmatrači očekuju da će predstavljati prekretnicu za ekonomiju zemlje.

30/09/2008

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda – 30/09/08

Srpska vlada i italijanski proizvođač automobila Fijat potpisali su u ponedeljak (29. septembra) sporazum o saradnji, na osnovu kojeg će italijanski partner investirati 700 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << evra u fabriku automobila Zastava.

Zastava, koja se nalazi u gradu Kragujevcu u centralnoj Srbiji, propala je devedesetih godina. Ubrzo nakon propadanja fabrike, a samim tim i lokalne ekonomije, Kragujevac je postao poznat kao srpska "dolina gladi". Očekuje se da će ovaj zajednički poduhvat doneti ne samo regionalni napredak, nego i napredak u celoj zemlji.

Uslovima ugovora koji još uvek nisu u potpunosti obeledanjeni, predviđeno je formiranje zajedničkog preduzeća Zastave koja je pod kontrolom države i Fijata, u kojem će Italijani imati 67 odsto deonica, a vlada 33 odsto. Novo preduzeće Fijat Grupa zapošljavaće 2.400 radnika. Posmatrači očekuju da će fabrika stvoriti 5.000 radnih mesta širom zemlje.

Eksperti prognoziraju da će godišnja proizvodnja biti 200.000 do 300.000 vozila, uz proizvodnju dva modela Fijata koja će početi krajem sledeće godine. Zastava trenutno proizvodi samo 12.000 automobila godišnje.

Kragujevac će dobiti novu transportnu infrastukturu, a očekuje se da će veliki broj fijatovih partnera početi da posluje u tom gradu. Iveko i Manjeti Mareli, dva člana Fijat Grupe, u ponedeljak su takođe potpisala memorandum sa vladom Srbije o proizvodnji autobusa, specijalnih vozila i automobilskih komponenti. Tim ugovorima predviđene su investicije vredne 240 miliona evra i otvaranje dve nove fabrike.

Posle potpisivanja, premijer Mirko Cvetković izjavio je da očekuje da će nova kompanija imati godišnji prihod od izvoza automobila od oko milijardu evra i da će privući nove strane investitore. Prihodi od izvoza biće izuzetno važni za Srbiju, koja ove godine beleži trgovinski deficit od oko 6 milijardi evra.

"Srpska vlada će nastaviti da stvara najbolju moguću klimu i za druge investitore, u cilju jačanja ekonomskog razvoja", rekao je Cvetković.

Italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini izjavio je da se nada da će ugovor sa Fijatom povećati ugled Srbije u regionu i mnogo više je približiti EU.

On se takođe sastao sa najvišim zvaničnicima u Beogradu kojima je preneo podršku brzom pridruživanju EU.

"Italija snažno podržava proevropsku politiku predsednika [Borisa] Tadića. Slažemo se … da bi Srbija trebalo da se pridruži EU što je pre moguće", rekao je Fratini.

Tadić je izjavio da će ugovor sa Fijatom podstaći Srbiju na sve moguće načine. "Oni koji nisu verovali da će Fijat doći u Srbiju čak i pre deset do 15 dana, oni koji ne veruju da ćemo dobiti status kandidata za članstvo u EU i da ćemo biti stavljeni na takozvanu belu Šengensku listu, treba da znaju da ćemo mi uraditi sve te stvari", rekao je Tadić.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.