Istraživanje pokazuje da žene postižu napredak u Makedoniji

Izvor: Southeast European Times, 13.Sep.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje pokazuje da žene postižu napredak u Makedoniji

Novi podaci makedonskog ombudsmana pokazuju da su žene smanjile jaz između polova i u državnoj administraciji i u lokalnim administracijama.

13/09/2011

Marina Stojanovska za Southeast European Times iz Skoplja – 13.9.2011.

Kancelarija zaštitnika građana -- ili „Ombudsmana“ -- nedavno je završila obimno istraživanje o zastupljenosti i obrazovanju polova u državnoj administraciji i lokalnim administracijama zemlje.

Prikupljeni su podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << iz 628 institucija i zaključeno je da se, mada veći procenat zaposlenih u administraciji čine muškarci -- 53 odsto muškaraca u poređenju sa 46 odsto žena -- jaz smanjuje.

U istraživanju ombudsmana takođe je zaključeno da, mada se muškarci nalaze na većini rukovodećih položaja, sve veći broj žena ima diplome višeg obrazovanja.

Istraživanje je pokazalo da u ministarstvima i dalje postoje većinom muške i ženske pozicije. Muškarci dominiraju u ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane. U policiji i vojsci radi 64 odsto, odnosno 84 odsto muškaraca.

Sa druge strane, žene preovlađuju u obrazovanju, zdravstvu, finansijama, radu i socijalnoj politici, kao i u delovima pravosudnog sistema.

Žene su poseban napredak postigle u sudskoj administraciji, gde dominiraju skoro na svakom nivou. U dva prvostepena suda u Skoplju, na primer, žene čine 78 odsto i 67 odsto zaposlenih.

Pored toga, žene su dominantne u službama u parlamentu i u predsedničkom kabinetu, gde čine 63 odsto, odnosno 59 odsto zaposlenih.

U profesionalnim odeljenjima u vladi odnos broja muškaraca i žena sveo se na manje od 1 odsto.

„Da bi se statistički podaci tumačili pravilno, treba koristiti specifične naučne metode i moraju da se uzmu u obzir svi relevantni faktori koji utiču na rezultat. Podaci ombudsmana pružaju osnovu za procenu situacije“, kaže za SETimes Savka Todorovska, predsednica Nacionalnog saveta za jednakost polova (SOZM).

Todorovska je objasnila da je poboljšani pravni okvir u velikoj meri doprineo tome da žene napreduju na raznim poljima. Nekim zakonima obuhvaćene su jednake mogućnosti, kao i zaštita od diskriminacije, a zakon o izborima uključuje kvote za žene.

„Žene imaju jednaka prava, ali, u praksi, neki zakoni se ne sprovode uvek dosledno, uprkos ukupnim pozitivnim kretanjima“, rekla je ona.

Sociolozi poput Tatjane Stojanovske ohrabreni su zato što se stvari popravljaju za žene, a posebno zato što veći broj njih ima viši stepen obrazovanja. Ona, međutim, upozorava na tendenciju da muškarci imaju poslednju reč.

„Ne treba da zanemarimo činjenicu da na Balkanu tradicija muškarca kao 'glavnog' i dalje postoji“, kaže Stojanovska za SETimes.

Predsednik Vrhovnog suda Jovo Vangelovski izjavio je za SETimes da je činjenica da muškarci napuštaju pravosuđe da bi se bavili pravom kao advokati, što ženama daje veće mogućnosti u pravosuđu.

Vangelovski nije iznenađen što muškarci zauzimaju vodeće pozicije, čak i kada su manje obrazovani od žena. „Ta [praksa] je nastala vekovima unazad kada je muškarac trebalo da zarađuje novac, pa zato postoji verovanje da muškarci treba da vode", rekao je on.

Zaključci ombudsmana pokazuju da su potrebne nove kampanje da bi se povećala svest o jednakosti polova i stvorile mogućnosti za žene na višim rukovodećim funkcijama.

„U proteklih 20 godina došlo je do porasta aktivizima i konkretnog angažovanja -- veći broj žena je u nevladinim organizacijama, u političkim strankama i na izbornim listama, a kao posledica toga postoji veći broj izabranih žena i žena na položajima na kojima mogu da oblikuju politiku. Takvo učešće pruža realnu nadu da će, ako radimo na povećanju svesti o jednakosti polova na svim nivoima, krajnji rezultat biti pozitivan“, rekla je Todorovska.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.