Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Mar.2018, 17:00 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Istraživanje: Zašećereni voćni sokovi opasni za srce
Zašećereni voćni sokovi u većim količinama opasni su za srce i znatno povećavaju rizik od smrti od srčanih i drugih oboljenja, objavili su američki naučnici, a prenosi časopis Medicalexpreš.
Naučnici su pratili 18.000 ispitanika tokom šest godina, a rezultate svog istraživanja predstavili su na konferenciji Američkog kardiološkog udruženja.
Ustanovili su da je kod onih koji dnevno piju više od dve unce (6,8 decilitara) slatkih napitaka, rizik od smrti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od srčanih i drugih bolesti dva puta veći od onih koji dnevno u proseku konzumiraju manje od jedne unce, odnosno 3,4 decilitra
Vođa istraživanja Džin Velč kaže da rezultati istraživanja iznova potvrđuju koliko je važno kontrolisati unos šećera u organizam.
"Smatramo da istraživanje u značajnoj meri potkrepljuje saznanja o važnosti smanjenja udela slatkih napitaka u našoj konzumaciji", naglasila je ona.
Zaključci naučnika iz ove studije odnose se samo na napitke, ne i na jela s visokim udelom šećera. Naime, kako navode, očito je da zbog nedostatka hranljivih namirnica u slatkim napicima njihova upotreba vodi do "priliva šećera", koji telo mora da apsorbuje, dok u hrani, osim šećera, postoje masti i proteini koji usporavaju metabolizam.