Istraživanje: Zašećereni voćni sokovi opasni za srce

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Mar.2018, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: Zašećereni voćni sokovi opasni za srce

Zašećereni voćni sokovi u većim količinama opasni su za srce i znatno povećavaju rizik od smrti od srčanih i drugih oboljenja, objavili su američki naučnici, a prenosi časopis Medicalexpreš.

Naučnici su pratili 18.000 ispitanika tokom šest godina, a rezultate svog istraživanja predstavili su na konferenciji Američkog kardiološkog udruženja.

Ustanovili su da je kod onih koji dnevno piju više od dve unce (6,8 decilitara) slatkih napitaka, rizik od smrti >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od srčanih i drugih bolesti dva puta veći od onih koji dnevno u proseku konzumiraju manje od jedne unce, odnosno 3,4 decilitra

Vođa istraživanja Džin Velč kaže da rezultati istraživanja iznova potvrđuju koliko je važno kontrolisati unos šećera u organizam.

"Smatramo da istraživanje u značajnoj meri potkrepljuje saznanja o važnosti smanjenja udela slatkih napitaka u našoj konzumaciji", naglasila je ona.

Zaključci naučnika iz ove studije odnose se samo na napitke, ne i na jela s visokim udelom šećera. Naime, kako navode, očito je da zbog nedostatka hranljivih namirnica u slatkim napicima njihova upotreba vodi do "priliva šećera", koji telo mora da apsorbuje, dok u hrani, osim šećera, postoje masti i proteini koji usporavaju metabolizam.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.