Ispod linije siromaštva u Srbiji živi pola miliona ljudi

Izvor: N1 televizija, 17.Okt.2017, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispod linije siromaštva u Srbiji živi pola miliona ljudi

Biljanom Mladenović iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije izjavila je u Danu uživo da je, prema podacima iz 2016. godine, ispod linije apsolutnog siromaštva u Srbiji živelo 7,3 odsto stanovništva odnosno oko 500.000 ljudi, među kojima je 100.000 dece.

Linija apsolutnog siromaštva je linija ispod koje nije moguće zadovoljiti osnovne životne potrebe.

"Metodologija za Srbiju je utvrđena 2006. i prema podacima iz 2016. ona iznosi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 11.700 dinara za jednu osobu. Kada živi više ljudi u domaćinstvu, primenjuje se princip ekonomije obima što znači da svaki sledeći član troši nešto manje od onog prvog", objašnjava Mladenović.

Ona kaže da su najugroženije kategorije stanovništva one van gradskih centara, porodice sa više od pet članova, kao i porodice sa decom, a da utiču i nizak nivo obrazovanja i nezaposlenost.

Mladenović kaže da danas imamo kao krovni dokument Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike i da su izrađene različite sektorske strategije.

Danilo Vuković iz nezavisne organizacije stručnjaka "Secons" kaže da najveći deo tih porodica živi u južnoj i istočnoj Srbiji i dodaje da su u tim delovima situacija ne menja na bolje već godinama.

"Posebno su ugrožena seoska područja, porodice koje imaju glavu domaćinstva sa niskim obrazovanjem ili bez obrazovanja, kao i porodice koje imaju puno nezaposlenih odnosno nemaju puno radno vreme i stabilan posao", objašnjava Vuković.

Prema podacima koje je izneo Vuković, ako završite fakultet imate šest puta manje šanse da budete siromašni. Međutim, dodaje on, problem sa srpskim obrazovnim sistemom je što nije dovoljno otvoren za decu siromašnih ljudi.

"Čak i kad su ta deca dobri đaci. Jer, nema kredita i stipendija, ali i te porodice svoju decu usmeravaju ka školama koje vode brzo ka tržištu rada, a to je srednja stručna sprema", objašnjava Vuković.

Dodaje da je oko 40 odsto stanovništva je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, tako da i ono što postoji od mera protiv siromaštva očigledno ne daje rezultate.

"Ne generišu se nova radna mesta, a kad se generišu to su nekvalitetna radna mesta, ako se gleda da je siromaštvo najviše povezano sa radnim angažmanom", kaže on.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.