Izvor: Beta, 09.Apr.2023, 17:35

Iranska delegacija ove nedelje u poseti Saudijskoj Arabiji

Iranska delegacija posetiće Saudijsku Arabiju do petka da bi započela proces ponovnog otvaranja diplomatskih misija, saopštio je predstavnik iranskog Ministarstva spoljnih poslova.Ta najava dolazi dan posle dolaska u Teheran diplomatske delegacije iz Saudijske Arabije."Planiramo odlazak dve delegacije za Saudijsku Arabiju do kraja nedelje. Jedna će ići u Džedu, a druge u Rijad u sklopu priprema za obnavljanje" bilateralnih odnosa, rekao je danas iranski diplomata Alireza Enjati za državnu televiziju.Šef iranske diplomatije Hosein Amir-Abdolahian i njegov saudijski kolega Fajsal bin Farhan u četvrtak su u Pekingu izjavili da će dve zemlje biti posvećene radu na zbližavanju. Ministri su se sastali manje od mesec dana posle iznenadnog sporazuma o normalizaciji odnosa.Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran prekinuli su veze 2016. godine pošto su demonstranti u Iranu napali saudijsku diplomatsku misiju jer je Rijad pogubio poznatog šiitskog sveštenika.Sporazum dve suparničke sile na Bliskom istoku predviđa ponovno otvaranje ambasada, kao i obavezu da poštuju suverenitet i da se ne mešaju u "unutrašnja pitanja".

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Iran šalje delegaciju u Rijad

Izvor: B92, 09.Apr.2023

Iranska delegacija posetiće Saudijsku Arabiju kako bi uradila pripreme za otvaranje iranske ambasade u Rijadu...To je objavila danas poluzvanična iranska novinska agencija ISNA...Objava je došla nekoliko dana nakon što su ministri spoljnih poslova Irana i Saudijske Arabije razgovarali u Pekingu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.