Iranci besni zbog postupaka Amerike: Pretvorili su Persijski zaliv u BURE BARUTA SPREMNO DA EKSPLODIRA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2019, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranci besni zbog postupaka Amerike: "Pretvorili su Persijski zaliv u BURE BARUTA SPREMNO DA EKSPLODIRA!"

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif optužio je SAD da su region Persijskog zaliva pretvorile u "bure baruta spremno da eksplodira".

SAD su to učinile prodajući oružje svojim saveznicima u regionu.

- SAD su prošle godine u regionu prodale oružje u vrednosti 50 milijardi dolara. Neke od zemalja regiona, čije stanovništvo ne predstavlja ni trećinu iranskog, potrošile su na vojne nabavke 87 milijardi dolara - rekao je Zarif za Al-Džaziru tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posete Kataru.

Strateški važan region Persijskog zaliva, kroz koji prolazi trećina nafte koja se transportuje morem, nalazi se u središtu tenzija između SAD i Irana, dve zemlje koje od 1980. nemaju diplomatske odnose.

Napetosti ne prestaju da rastu otkako je predsednik SAD Donald Tramp 2018. povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma s Iranom i uveo sankcije Teheranu.

- Ako govorite o pretnjama u regionu, pretnje dolaze iz SAD i njihovih saveznika koji istovaraju oružje u regionu i koji su region načinili buretom baruta koje samo što nije eksplodiralo - naveo je šef iranske diplomatije.

Vašington želi da okupi koaliciju koja bi štitila pomorski saobraćaj u Ormuskom moreuzu nakon više napada na tankere. SAD za te napade okrivljuju Teheran, dok Iran negira umešanost.

Zarif se u Dohi sastao s katarskim kolegom Mohamedom ben Abdulrahmanom al-Tanijem, s kojim je razgovarao o "pitanjima od zajedničkog interesa", prenela je katarska državna agencija.

Katar je blizak saveznik SAD i domaćin je jednoj od najvećih američkih baza u regionu, ali održava i prijateljske odnose s Iranom.

TEMELJ BEZBEDNOSTI SAD: Ove neverovatne mogućnosti pruža "NUKLERANA TRIJADA" (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.