Ipsos vidi Vučića na više od 50, premijera ne vidi niko

Izvor: B92, 15.Feb.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipsos vidi Vučića na više od 50, premijera ne vidi niko

Beograd -- Posle tri godine na mestu premijera, Aleksandar Vučić ulazi u izbore za predsednika države.

U ovom trenutku procena stranke bila je da je Vučić jači adut naprednjaka nego Tomislav Nikolić. Kako kažu iz Ipsosa, to pokazuju i istraživanja. Ipak, zasad niko ne govori konkretno o tome ko bi mogao da bude sledeći premijer.

Vučić je na RTS-u rekao da misli da bi bilo dobro da njih dvojica nastave da rade zajedno.

"Postavlja se samo pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << možemo li da pobedimo, kako možemo da pobedimo, šta je tu izvesnost i možemo li da obezbedimo budućnost Srbije. Mnogo volim Tomislava Nikolića, mnogo volim svakoga, ali vam kažem najviše volim Srbiju", rekao je Vučić.

Iznenađenje ili ne? Ovakva odluka veliki je ulog za budućnost stranke na čijem je čelu Aleksandar Vučić.

"Za opstanak SNS na vlasti, mislim na srednjoročni, a ne samo dugoročni opstanak, važno je da imaju predsedničku funkciju. Predsednička funkcija je neka vrsta raskrsnice. Kada je neko izgubi ili dobije, time se usmerava i politički put partije", smatra analitičar Dragomir Anđelković.

"Ako se posmatra malo širi kontekst, stranački sistem u Srbiji, malo je iznenađenje da se sa najjače pozicije u državi koja je nekako i lično odgovarala Aleksandru Vučiču prelazi na jednu funkciju koja ipak ima protokolarna ovlašćenja. Tako da iz tog ugla moramo da priznamo da ovo jeste iznenađenje, ali to nam zapravo samo sugeriše da mi i dalje najveću moć crpimo iz mesta lidera stranke", kaže Bojan Klačar iz CESID-a.

Za koalicione partnere Vučićeva kadidatura bila je jedina moguća.

"Sigurni smo da će njegova kanidatura doprineti političkoj, a samim tim i ekonomskoj stabilnosti i svakoj drugoj stablnosti. Samo politički i ekonomski stabilna srbija će biti vojno sposobna da očuva svoju slobodu, svoj nači života", kaže ministar Aleksandar Vulin.

Upravo istraživanja javnog mnjenja po kojima je Vučić favorit već u prvom krugu prelomila su u korist aktuelnog predsednika SNS-a.

"Mi u svim ovim analizama koje imamo ne vidimo da bi Vučić mogao da ide ispod 50 odsto. To znači da bi bio sasvim sigurno preko 50 ili u najgoroj varijanti oko 50. To je isto teško zamisliti", navodi Srđan Bogosavljević iz Ipsosa.

Ko bi mogao da nasledi Vučića u Nemanjinoj 11?

"Mi možemo samo da nagađamo ko je možda u igri, a sasvim sigurno ako pogledamo trenutni sastav Vlade Vujović, Ana Brnabić možda mogu da se pomenu kao rešenje. Ako govorimo o nekom stranačkom čoveku, možda je Nikola Selaković neko ko je bez funkcije neka od potencijalnih opcija", smatra Klačar.

Anđelković kaže da je teško reći da li će to biti nestranačka ličnost, neko od koalicionih partnera ili pak neko iz SNS.

"Meni deluje najmanje verovatno da to bude politička ličnost iz same stranke", kaže Anđelković.

Pitanje vanrednih parlamentanih izbora ostalo je otvoreno, a konačna odluka biće poznata u narednih nekoliko dana. U tih nekoliko dana saznaćemo i šta će biti sa Tomislavom Nikolićem posle odlaska sa Andrićevog venca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.