Izvor: Blic, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektori tvrde - voće i povrće bez hemikalija

Inspektori tvrde - voće i povrće bez hemikalija

Voće i povrće koje se ove godine prodaje na pijacama u Srbiji zdravstveno je ispravno. U ovim namirnicama inspektori do sada nisu pronašli nikakve tragove pesticida niti drugih opasnih hemikalija, kojima poljoprivrednici prskaju voće i povrće da bi ih zaštitili od biljnih bolesti i insekata, kažu u sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja.

Ostaci pesticida ni prošle godine nisu pronađeni u namirnicama biljnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << porekla, kada je Uprava za bilje Ministarstva poljoprivrede zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom radila veliko ispitivanje. Uzeto je 245 uzoraka iz svih delova Srbije, čak i iz plastenika. Analizirale su se maline, višnje, paradajz, paprike, kupus. Sve je bilo zdravstveno ispravno.

Međutim, tretiranje voća i povrća nije uvek po propisima, tako da postoji mogućnost da poljoprivrednici prskaju svoje zasade onda kada to ne bi trebalo. Kako je 'Blic' objavio, prošlog meseca u Prijepolju je došlo do pomora pčela. One su najverovatnije bile otrovane hemijskim sredstvima za zaštitu voća. Pčelari iz Prijepolja tvrde da se malo ko od voćara pridržava zakonskih propisa da svoje zasade, uz prethodnu najavu pčelarima, prskaju zaštitnim sredstvima u smiraj dana, kada se pčele povuku u košnicu. Najviše se žale na proizvođače malina koji ovo voće prskaju raznim hemikalijama, čak i u vreme zrenja, kada to nije dozvoljeno, što je, osim za pčele, pogubno i za ljude. Naravno da ovaj slučaj iz Prijepolja nije usamljen.

S druge strane, u Ministarstvu poljoprivrede kažu da su mnogo toga uradili kada je reč o edukaciji poljoprivrednika.

- Prošle godine, prilikom kontrole voća i povrća, poljoprivrednicima smo podelili uputstva šta treba da rade i kada da upotrebljavaju pesticide. Tada im je rečeno da obavezno moraju da vode računa da pesticide kupuju u registrovanim objektima, odnosno u poljoprivrednim apotekama. Pri tome moraju da obrate pažnju na karencu, vremenski period koji mora da protekne od poslednje primene pesticida do berbe. Drugim rečima, poslednji rok primene pesticida pre berbe, odnosno žetve. Takođe, po zakonu su dužni da 48 sati pre upotrebe pesticida obaveste uzgajivače pčela - objašnjava za 'Blic' Svetlana Stankov, načelnik fitosanitarne inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede.

Zaštitna sredstva za biljke nalaze se na petom mestu po otrovnosti, a neka sredstva imaju malu karencu, tako da su veoma male šanse da se preko voća i povrća ljudi otruju, objašnjava Rajko Mandić, šef unutrašnje fitosanitarne inspekcije u Upravi za zaštitu bilja.

- Najčešće se koriste sredstva kao što su 'decis' ili 'talstar', koji imaju kratku karencu. Kada se prska voće, poslednji rok njegove primene pre berbe je 14 dana, a kada je povrće u pitanju, sedam dana. Postoje i sredstva koja imaju karencu. Na primer, preparat 'lebajcio' može da se koristi 14 dana pred berbu bresaka ili 28 dana pred berbu jabuka - kaže Mandić.

S. Todorović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.