Imenovane sudije u slučaju protiv Saljiha Mustafe: Pripadnik OVK-a konačno pred pretresnim panelom

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021, 18:32

Imenovane sudije u slučaju protiv Saljiha Mustafe: Pripadnik OVK-a konačno pred pretresnim panelom

Saljih Mustafa je prvi optuženik Specijalnog suda za zločine OVK

Sudije Specijalizovanih veća Kosova Roland Dekers, Mapi VeltFolju i Žilber Bitij imenovani su za članove pretresnog panela u slučaju koji Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu vodi protiv nekadašnjeg pripadnika OVK Saljiha Mustafe.

Odluku o imenovanju sudija donela je predsednica suda Ekaterina Trendafilova, koja je za rezervnog sudiju imenovala Vladimira Mikulu.

Imenovanje je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se navodi u saopštenju suda, usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spisi predmeta protiv Saljiha Mustafe biti spremni za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja 2021.

Bivši oficir OVK Saljih Mustafa je prvi optuženik Haškog suda koji je uhapšen i protiv koga je počeo proces, a uhapšen je 24. septembra i dan kasnije je iz Prišitne prebačen u Hag.

Predmet protiv Mustafe je prvi koji je spreman za prosleđivanje jednom pretresnom panelu.

Sud u Hagu saopštio je da je Mustafa počinio zločine nad najmanje šest osoba na jednom imanju na Kosovu koje je služilo kao zatvor, dodajući da su "na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor". Dodali su da je u periodu od 19. aprila jedan zatvorenik bio ubijen.

Sud je osnovan 2015. godine pod zvaničnim nazivom Specijalizovana veca Kosova. Mandat suda je da krivićno goni počinioce zločina na Kosovu 1998-2000, a proistekao je iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.