Poznata sudbina lavića iz Budve: Ima lavovski apetit

Izvor: B92, 13.Feb.2022, 15:46

Poznata sudbina lavića iz Budve: "Ima lavovski apetit"

Mladunče lava koje je nakon višednevne potrage pronađeno u Budvi, danas će pregledati veterinari specijalisti iz Holandije i Nemačke.

Tek nakon pregleda će biti doneta odluka o tome gde će biti zbrinuto

Na Fejsbuk profilu Agencije za zaštitu životne sredine objavljeno je se pronalazi rešenje za adekvatniji smeštaj mladunčeta dok je u Crnoj Gori, prenose Vijesti.

"Ono je zasad dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ima pravi lavovski apetit. Detaljne informacije će biti dostupne javnosti sutra nakon zakazanog pregleda kod veterinara specijalista za lavove koji su u Crnu Goru došli iz Holandije i Nemačke", objavili su na Fejsbuku.

Agencija je dan ranije, na temu zbrinjavanja lava iz Budve, na inicijativu direktora Milana Gazdića, organizovala sastanak sa predstavnicima Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore, civilnog sektora, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i predstavnika Agencije.

Tada su saopštili da je mladunče privremeno smešteno u Podgorici, ali i da se, kako je reč o divljoj životinji, taj smeštaj ne smatra adekvatnim za njegov dalji boravak, te da je potrebno naći trajno rešenje.

"Razmatra se više opcija za kratkoročni i dugoročni smeštaj lava sa ciljem mogućnosti prebacivanja u prihvatilište u Africi, a kasnije u zemljama EU", saopštili su u petak iz Agencije.

Ornitolog Darko Saveljić kazao je da bi troškovi do trajnog zbrinjavanja mogli da iznose više desetina hiljada evra.

"Ako se ne nađu sigurni donatori. To ćemo platiti mi, građani, objavio je Saveljić na Fejsbuku.

Mladunče lava krajem januara nestalo je u mestu Pobori, iznad Budve. U četvrtak je, nakon potrage u kojoj su učestvovali budvanski vatrogasci, lovci i meštani, CZIP, kao i Društvo za zaštitu iz Prištine, pronađeno u staroj kući na putu ka selu Krapina.

Agencija za zaštitu životne sredine o lavu je obavestila Upravu za inspekcijske (UIP) poslove još 21. januara.

"Obaveštavamo vam da smo putem Instagrama došli do saznanja da neko u Budvi, u stanu, drži mladunče lava. Kako se radi o zveri, koja će za par meseci postati opasna za okolinu, molimo hitnu inspekcijisku kontrolu... Pitanje je na koji je način mladunče lava ušlo u Crnu Goru, s obzirom na to da nismo dosad izdavali dozvolu za ovu vrstu životinje", pored ostalog se navodi u zahtevu, uz molbu za izveštaj o inspekcijskom nadzoru.

Iz UIP, odnosno ekološke inspekcije, "Vijestima" rekli su da su obaveštenje Upravi policije, odnosno Centru bezbednosti Podgorica, dostavili 27. januara - šest dana po zahtevu koji im je upućen iz Agencije.

Rekli su i da su 31. januara od pripadnika Uprave policije ekološkoj inspekciji date informacije da oni na teritoriji Opštine Budva sprovode određene aktivnosti po tom pitanju.

Iz UIP su podsetili i da je divlja vrsta životinje Panthera leo (lav) zaštićena CITES konvencijom.

"I u trgovini jedinkama ove vrste moraju se pored nacionalne regulative poštovati i odredbe ove konvencije", rekli su iz inspekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Apeluje se na pomoć pri ishrani i smeštaju mladunčeta lava nađeno u Budvi

Izvor: B92, 13.Feb.2022

Zdravstveno stanje mladunčeta lava, koje je nakon višednevne potrage pronađeno u okollini Budve, je dobro...Za dalji boravak u Crnoj Gori do njegove konačne deportacije traži se rešenje koje neće biti finansijski teret za građane, kažu iz Agencije za zaštitu životne sredine...Iz Agencije su...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.