Igra živaca u Crnom moru: Stigao američki razarač, odmah aktiviran ruski da ga drži na nišanu

Izvor: B92, 04.Jul.2019, 07:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igra živaca u Crnom moru: Stigao američki razarač, odmah aktiviran ruski "da ga drži na nišanu"

U vodama Crnog mora već su se zahuktale vojne vežbe "Si briz 2019", u kojima učestvuje ukupno 19 država sa 32 broda, 24 aviona i preko 3.000 vojnika.

Međutim, kako piše Sputnjik, najveću pažnju javnosti izazvalo je uplovljavanje američkog razarača "Ju-es-es Karni", koji je naoružan sistemom protivraketne odbrane "Edžis".

Taj portal navodi da je to već druga "poseta" tog američkog razarača Crnom moru ove godine, s obzirom na to da je prošli put bio u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aprilu u pratnji još jednog američkog razarača, kako bi učestvovao u manevrima sa pomorskim snagama Bugarske i Gruzije.

Međutim, čim je "Ju-es-es Karni" prošao Bosfor, oglasila se Crnomorska flota ruske vojske, koja je saopštila da su sve oči uprte u američki razarač, kao i da će ga tokom celokupnog boravka u vodama Crnog mora pratiti i nadgledati ruski patrolni brod "Smetljivi" i to svim raspoloživim elektronskim i tehničkim sredstvima.

Ruski analitičar Jurij Kotenko smatra da su vežbe na moru poslednjih godina drugačije od prethodnih jer imaju antiruski karakter. "Svima je jasno, i nama i njima, protiv koga su ove vojne vežbe uperene. Jasno i glasno se uvežbavaju borbena dejstva protiv Rusije u akvatoriji Crnog mora, gde se ukrajinske vode tretiraju kao osnovni megdan gde bi se te borbe vodile. Glavni zadatak flote je da se pozicionira prisustvo kontingenta NATO snaga u Crnom moru na stalnoj osnovi. To nije nikakva tajna", naglašava on za Sputnjik.

Ne treba zaboraviti da se vojni brodovi zemalja-članica NATO-a pojavljuju u vodama Crnog mora i mimo vojnih vežbi - iako su to pre svega brodovi SAD, u ove vode stižu i brodovi Velike Britanije, Španije, Francuske, Holandije, kao i drugih zemalja. Donedavno su u te svrhe korišćene akvatorije Bugarske i Rumunije. Međutim, sve su više interesantnije ukrajinske baze, dodaje.

Kotenok podseća i na činjenicu da se u Očakovu već uveliko pravi vojno-pomorska baza za američku flotu, kao i da je ona udaljena od Krima svega sto kilometara. Svima je jasno protiv koga će biti usmereni svi ti brodovi i sva ta tehnika koja u toj bazi bude razmeštena. Tome, dodaje, treba pridati ogromnu pažnju.

Treba imati na umu da prema ukrajinskom zakonodavstvu raspoređivanje stranih vojnih baza u zemlji nije dozvoljeno, kao i da se stranim trupama svaki put ulazak dozvoljava specijalnim zakonom na predlog predsednika. Takav zakon je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao u martu, za potrebe ovih vojnih vežbi, kojim je obuhvaćena i dozvola za boravak stranih trupa u okviru predstojećih ukrajinsko-američkih vežbi "Rapid Trident", ukrajinsko-rumunskih manevara "Riverin", ukrajinsko-britanskih vežbi "Vorior vočer", kao i za multinacionalne manevre "Javorov luk".

Međutim, i Rusija, odnosno njena vojska ima izuzetno moćnu vojnu grupaciju na Krimu, ali i u akvatoriji Crnog mora, a u stanju je da, u slučaju potrebe, isključivo uz pomoć sopstvenih sredstava preuzme kontrolu nad celokupnom akvatorijom Crnog mora, pa čak i da drži Bosfor na nišanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.