IZDATO ALARMANTNO UPOZORENJE: Potvrđeni slučajevi amebe koja jede mozak (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2020, 20:02

IZDATO ALARMANTNO UPOZORENJE: Potvrđeni slučajevi amebe koja "jede mozak" (VIDEO)

Inficirane osobe imaju simptome poput povišene temperature, vrtoglavice i povraćanja, kao i ukočenja vrata i glavobolja

Slučaj veoma retke amebe koja "jede mozak" potvrđen je na Floridi, saopštili su zdravstveni zvaničnici u ovoj američkoj državi.

Ministarstvo zdravstva Floride je potvrdilo da je jedna osoba u okrugu Hilsboroug zaraženo jednoćelijskom amebom Naegleria fowleri koja uzrokuje infekciju mozga i koja je obično smrtonosna.

Ameba se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obično nalazi u toploj svežoj vodi, a u telo ulazi kroz nos. Ministarstvo nije otkrilo gde je osoba inficirana, kao ni njeno zdravstveno stanje, a poznato je da se ameba ne može preneti sa osobe na osobu.

Slučajevi su uglavnom registrovani u južnim američkim državama, na Floridi su retki, te je od 1962. godine registrovano 37 slučajeva. S obzirom na ozbiljnost infekcije, Ministarstvo je izdalo upozorenje stanovnicima okrugu Hilsboroug.

Lokalnom stanovništvu je savetovano da izbegava kontakt nosa i vode iz česme i jezera, reke, kanale i slično gde je infekcija moguća, posebno tokom toplijih letnjih meseci, jula, augusta i septembra.

. Većina umire za manje od sedam dana.

Ministarstvo je apelovalo na one koji primete simptome da se što pre jave lekaru jer bolest brzo napreduje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

APEL VLASTI NA FLORIDI: Ova ameba daje simptome slične koroni, a ubija za 7 dana (VIDEO)

Izvor: Kurir, 08.Jul.2020

Slučaj veoma retke amebe koja „jede mozak“ potvrđen je na Floridi, saopštili su zdravstveni zvaničnici u ovoj američkoj državi.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.