ID: Naš čovek pucao u Danskoj - Istina ili potez očajnika?

Izvor: B92, 03.Sep.2016, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ID: Naš čovek pucao u Danskoj - Istina ili potez očajnika?

Kopenhagen -- Danac koji je pucao u dvojicu tokom rutinske racije zbog droge u Kopenhagenu prema tvrdnji novinske agencije ID Amak pripadnik je te džihadističke organizacije.

Danska policija je saopštila da je napadač Danac, poreklom iz BiH.

AFP navodi da je napadač preminuo od rana nanetih iz vatrenog oružja prilikom hapšenja.

"Izvođač napada koji je za cilj imao policiju u Kopenhagenu je vojnik Islamske države i izveo je operaciju koja je bila odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na pozive da se napadnu zemlje koalicije", navodi Amak, misleći na međunarodnu koaliciju koja se bori protiv Islamske države u Siriji i Iraku, citirajući neimenovani izvor.

Muškarac, koji je osumnjičen za pokušaj ubistva nakon pucnjave u Kopenhagenu, u kojoj su povređena dva policajca i jedan civil, državljanin je Danske, koji je u tu zemlju došao iz Bosne i Hercegovine kada je imao četiri godine, saopštila je danas danska policija.

Policija u saopštenju o 25-ogodišnjem muškarcu navodi da se sumnja da je bio povezan sa terorističkim grupama, prenosi AFP.

"On je očigledno povezan sa (militantnom islamskom grupom) Milatu Ibrahim i gaji simpatije prema Islamskoj državi", navela je policija, ističući da trenutno nema dokaza da su te "simpatije" uticale na pucnjavu, koja se u sredu uveče dogodila u Kopenhagenu.

Danska policija je ranije danas saopštila da su u pucnjavi u Kopenhagenu povređena dva policajca i jedan civil.

Incident se dogodio u Kristijaniji, delu Kopenhagena čiji su se stanovnici proglasili hrišćanskim autonomnim područjem.

Policija je saopštila da je jedan policajac ranjen iz vatrenog oružja u glavu, a drugi u nogu, dok je civil dobio prostrelnu ranu butine.

Policija je ranije saopštila da je povređeni civil "stranog porekla" dodajući da je ta osoba u kontaktu sa policijom i da nema rodbine u Danskoj.

Na policajce je pucano dok su obavljali svoje rutinske zadatke u Kristijaniji, navela je policija.

Poslednjih meseci Islamska država sve češće preuzima odgovornost za napade širom sveta, a mediji pišu da ponekad to čine samo iz propagandnih razloga u vremenu kada gube teritoriju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Islamska država: Napadač na policajce u Danskoj naš vojnik

Izvor: Blic, 03.Sep.2016

Danac koji je pucao u dvojicu policajaca i civila tokom rutinske racije zbog droge u Kopenhagenu i kojeg su lokalni mediji identifikovali kao 25-godišnjeg Mešu Hodžića, prema tvrdnji u petak novinske agencije Islamske države Amak, pripadnik je ove džihadističke organizacije...Danske vlasti saopštile...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.