Huti tvrde: Pogodili smo cilj u Saudijskoj Arabiji

Izvor: B92, 30.Nov.2017, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Huti tvrde: Pogodili smo cilj u Saudijskoj Arabiji

Balistička raketa koju su ispalili pripadnici jemenskog pokreta Huti "pogodila je vojni cilj" u Saudijskoj Arabiji, javila je televizija pobunjenika Al Masira.

Vođa pokreta Huti ranije je zapretio susednoj Saudijskoj Arabiji odmazdom u slučaju da nastavi blokadu zemlje.

"Potvrđujemo uspeh naše probe balističke rakete koja je pogodila svoj vojni cilj unutar Saudijske Arabije", prenela je televizija pobunjenika.

Portparol vojne koalicije predvođene Saudijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Arabijom koja interveniše u ratu u Jemenu od marta 2015. godine protiv Hutija, nije želeo da odgovori na pitanje novinara o toj raketi.

Saudijska Arabija pojačala je svoju blokadu Jemena kada su Huti ispalili balistički projektil 4. novembra iznad aerodroma u Rijadu, koja je bila presretnuta.

Blokada je ublažena prošle nedelje posle velikog međunarodnog pristiska na Saudijsku Arabiju, ali Ujedinjene nacije su ocenile u ponedeljak da bi trebalo još više da popusti.

U ratu u Jemenu se bore provladine snage, koje podržava koalicija predvođena saudijskom komandom, i pobunjeni Huti. Pobunjenici su u septembru 2014. godine zauzeli glavni grad Sanu i velike delove teritorije zemlje uz pomoć pristalica bivšeg predsednika Alija Abdalaha Saleha.

U borbama u Jemenu poginulo je više od 8.500 ljudi, a sukob je izazvao tešku humanitarnu krizu, prema oceni Ujedinjenih nacija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.