Hostel u Sarajevu vraća goste u rat: Pazi, snajper VIDEO

Izvor: B92, 23.Nov.2016, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hostel u Sarajevu "vraća" goste u rat: Pazi, snajper VIDEO

Sarajevo -- Sunđerasti dušeci, vojnička ćebad i čitanje pod svećom – sve je to moguće videti u hostelu u Sarajevu koji svoje posetioce vraća u BiH devedesetih.

Vlasnici hostela su članovi porodice koji su preživeli trogodišnju opsadu. Goste dočekuje Arijan Kurbašić obučen u vojničku jaknu i beretku UN.

Svaki gost spava na krevetu kao u skloništu, a svoje stvari drže pokraj u kutijama za municiju. Svaka soba ima samo jednu sijalicu.

Prozori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su prekriveni plastičnim najlonima sličnim onima koji su se koristili i kada su u toku rata pucala stakla. Zidovi su ukrašeni isečcima iz novina koji govore o krvoproliću, a svakog dana organizuje se i desetominutna simulacija opsade.

Arijan Kurbašić sebe naziva “Nula Jedan”, kodno ime koje je dodeljeno njegovom ocu dok je služio u vojsci u toku rata. Svrha koda bila je da se sakrije etnička pripadnost.

“Mislio sam da je najbolji način da se nešto nauči jeste da ga doživiš. Najbolji način da naučiš o ratu je da spavaš u ovim krevetima, čitaš ratne novine. Ali najbolji način je i razgovarati sa mnom, jer sam ja to preživeo”, kaže Kurbašić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.