Holandija pustila u rad mašinu za stvaranje veštačkih talasa

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2015, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija pustila u rad mašinu za stvaranje veštačkih talasa

Holandske vlasti su danas pustile u rad uređaj koji je u stanju da pravi najveće veštačke talase na svetu, kako bi se testirala jačina različitih vrsta nasipa i druge zaštite protiv oluje."Želeli smo da u prirodi testiramo jačinu nasipa kad naiđe oluja s velikim talasima", rekla je holandska ministarka za infrastrukture Melani Šulc van Hagen.

Uređaj, koji ima metalnu ploču od sedam metara kojim upravljaju specijalni klipovi, može da napravi talase dužine do 300 metara, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << širine do pet metara i dubine do devet i po metara.

Uređaj ima rezervoar s devet miliona litara vode, odnosno kapaciteta četiri olimpijska bazena s pumpom brzine od 1.000 litara po sekundi.

Holandija, u kojoj polovina stanovništva živi na niskim područjima, ima dobre stručnjake za zaštitu od nadolazeće vode i oluja.

https://www.youtube.com/watch?v=-RnoTafNtN8

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mašina za pravljenje najvećih veštačkih talasa na svetu (VIDEO)

Izvor: B92, 05.Okt.2015

Holandske vlasti su danas pustile u rad uređaj koji je u stanju da pravi najveće veštačke talase na svetu, kako bi se testirala jačina različitih vrsta nasipa i druge zaštite protiv oluje..."Želeli smo da u prirodi testiramo jačinu nasipa kad naiđe oluja s velikim talasima", rekla je holandska...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.