Han u Beogradu, potpisan ugovor vredan 80 miliona evra

Izvor: RTS, 05.Dec.2016, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han u Beogradu, potpisan ugovor vredan 80 miliona evra

Sastanak sa komesarom Johanesom Hanom govori o našoj posvećenosti i želji da pripadamo društvu evropskih naroda i pokazuje da se Srbija nalazi na dobrom putu, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon potpisivanja Finansijskog ugovora za podršku temeljnoj transformaciji srpske javne uprave. Han ističe da Srbija može da računa na Evropu i da Brisel ceni sve što je Srbija učinila tokom migrantske krize. Sledeće sedmice otvara se bar jedno pregovaračko poglavlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Premijer Aleksandar Vučić je zahvalio komesaru Johanesu Hanu na poseti Srbiji i potpisivanju Finansijskog ugovora, koji je, kaže, veoma značajan za Srbiju.

"Mi smo potpisali ugovor kojim dobijamo 80 miliona evra na poklon od EU za podršku reformi javne uprave. Tih 80 miliona ćete direktno videti u bolnicama, na putevima. Imamo dobre rezultate, ali oni moraju da budu održivi, a da bi bili održivi, moramo sebe da menjamo i za to su potrebna finansijska sredstva", rekao je premijer na konferenciji za medije sa komesarom Hanom. 
Vučić je zahvalio evropskim obveznicima što su izdvojili novac za Srbiju. Dodaje da je to ogroman novac, između 9,5 do 10 milijardi dinara i da ćemo ga iskoristiti na najbolji način.
"Da bismo dobili novac, morali smo da imamo stabilan makroekonomski okvir. Mi ćemo biti još efikasniji, a isplata će biti u šest tranši. Građani javnu upravu moraju da osete kao svoj servis. To su stvari koje ćemo morati da popravljamo. Želim da kažem da ćemo najveći deo poslova moći od kuće da obavljamo", napominje Vučić.
Naveo je da vladinog deficita ove godine nema, da će on na nivou države biti oko 2,1 odsto, a dogodine je planiran na 1,7 odsto, kao i da imamo rast od 2,8 odsto, a može biti do kraja godine i 2,9 odsto.
Kaže da današnji sastanak govori o našoj posvećenosti i želji da pripadamo društvu evropskih naroda i da se Srbija nalazi na doborom putu.
Vučić je Hanu, koji je Austrijanac, čestitao na pobedi Aleksandera van der Belena na predsedničkim izborima. Navodi i da je Srbija trasirala svoj put i da je pouzdan partner Uniji.
"EU može uvek da računa na Srbiju, bar toliko koliko i mi možemo da računamo na EU", rekao je Vučić.
Komesar Han je poručio da Srbija može da računa na EU. "Srbija može da računa na Evropu. U istom smo čamcu i treba da radimo zajedno, mislim da nema alternative evropskom putu", rekao je Han.
Navodi da je dve trećine trgovinskih odnosa Srbije upravo sa članicama EU. "To pokazuje koliko su nam jake veze i zato moramo da ih unapredimo, za šta nam je potrebna podrška građana i Srbije i EU", rekao je Han.
Komesar objašnjava da se možda neće odmah videti efekti potpisivanja finansijskog ugovora, ali da na srednji i duži rok predstavlja snažan doprinos uklapanju javne administracije u evropske standarde.

"Građani će dobiti bolji pristup javnoj administraciji, dobiće šaltere gde se sve obavlja na jednom mestu, ali to će doprineti i vidljivosti i transparentnosti rada državne uprave", rekao je Han.
Ističe da je EU od 2007. uložila dve milijarde evra u grantovima kako bismo modernizovali Srbiju. "Možemo da vidimo prve konkretne rezultate – privlačenje investicija, bolje ekonomske cifre nego u prošlosti, mogućnosti za zapošljavanje", istakao je Han.
Iako se situacija sa migrantima popravila, nije rešena. "Doprinos Srbije rešavanju migrantske krize bio je u evropskom duhu, voleli bismo da smo tako nešto videli i među našim članicama", istakao je Han.
Komesar je dodao i da će se danas sastati sa delom akademske javnosti i najavio da će EU uložiti oko 27 miliona evra u modernizaciju srpskog visokog školstva.
"Ta investicija je i u interesu EU, jer vidimo da postoji odliv mozgova, ne samo iz regiona već i iz ostalih delova Evrope. Naš cilj je cirkulacija mozgova, da se unaprede laboratorije i univerziteti, kako bi mladi i obrazovani ljudi imali veće mogućnosti, kako bi se dala prilika stručnjacima da dođu u Srbiju i ostale zemlje", rekao je Han i konstatovao da je to važan doprinos modernizaciji i evropskoj perspektivi Srbije.
Han je poručio i da će EU učiniti sve kako bi i dalje stimulisala ekonomski razvoj Srbije, koji je, kako je rekao, i u interesu Evropske unije.
Sledeće sedmice otvara se bar jedno poglavlje
Evropski komesar očekuje da će Srbija sledeće nedelje otvoriti još jedno a možda i dva poglavlja u pregovorima sa EU, a premijer je precizirao da će sigurno biti otvoreno poglavlje pet.

"I sledeće nedelje i sledeće godine", rekao je Han odgovarajući na pitanja novinara hoće li sledeće sedmice biti otvoreno još neko poglavlje u pregovorima.
"Mislim da sledeće nedelje možemo da otvorimo i više od jednog poglavlja", ponovio je Han, koji je dodao da bi možda moglo da se desi i da se otvore dva-tri, što bi nas odvelo u novu fazu pregovaračkog procesa.
Premijer je naveo da će biti otvoreno poglavlje pet, da će se videti šta će biti sa ostalima i da "stvari tako realno stoje".
Kako je rekao, nastaviće se razgovori o tome navodeći da je tu reč i o onome što stiže iz Hrvatske, kao i o pitanju odnosa Beograda i Prištine.
Vučić je poručio da sigurno nećemo odustati od nacionalnih i državnih interesa da bi nam neko otvorio poglavlja.
"Dogodine ćemo imati dva puta veći rast, ali to ne znači da ćemo pristajati na ucene i da ćemo odustati od naših nacionalnih interesa da bi nam neko otvorio poglavlja", rekao je Vučić.
Vučić je rekao i da ne očekuje da će uskoro u Prištini biti snage da se ispuni ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, jer "oni imaju mnogo moćnije zaštitnike".
Sve što radimo, "radimo da bismo zaštitili svoju zemlju i odbranili nacionalne interese", dodao je Vučić.
Na pitanje novinara da li su rezultati italijanskog referenduma udar na Evropu, Han je odgovorio da je moguće da će Italija ući u period nestabilnosti, što za Evropu nije baš povoljno.
"Na evropskom nivou efekat će biti da posle objave premijera Rencija da daje ostavku ulazimo u period nestabilnosti u Italiji, što nije poželjno na evropskom nivou, ali ne bih direktan uticaj italijanskog referenduma na evropsku politiku preuveličavao", istakao je Han.
Kako je naveo, rezultat referenduma na kojem su građani Italije odbacili predložene reforme premijera Italije mešavina je raznih elemenata i mnogi su, uveren je, glasali upravo protiv same vlade i Rencija.
Vučić: Mediji imaju apsolutnu slobodu
Premijer je izjavio da mediji u Srbiji imaju apsolutnu slobodu, a da drugačije priče plasiraju mediji koji su nezadovoljni, jer političari koje podržavaju ne mogu da ga pobede na izborima.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da prokomentariše primedbe EK na nedovoljnu slobodu medija u Srbiji, rekao da se s tim ne bi složio.
"Imate apsolutnu slobodu, radite šta hoćete, kako hoćete, u meri kojoj hoćete. Svako pitanje imate pravo da postavite i dobijete odgovor", obratio se Vučić predstavnicima medija.
Suština je, međutim, kako je primetio, u tome da "oni koji gube na političkoj sceni ne mogu da prihvate da manje rade, da su manje disciplinovani i odgovorni, kao što to ne mogu da prihvate ni mediji koji ih podržavaju i koji su za vreme njihove vlasti otimali novac od države".
"Ne mogu da prihvate da njihovi ljubimci ne mogu da me pobede. Ne mogu da priznaju i da kažu da je Vučić vredniji, sposobniji, angažovaniji, nego mora neko drugi da bude kriv, mediji, Sveti Petar...", naveo je Vučić.
Kako je rekao, poslednje istraživanje o tome kako su izveštavali mediji od jula do oktobra, a koje je sproveo Institut za javnu politiku u saradnji sa Medijskim arhivom Ebart, pokazalo je da je o njemu napisano najviše negativnih tekstova.
Tim medijima premijer je poručio da mogu da govore i pišu šta hoće, ali da činjenice pokazuju rast Srbije na svetskoj Duing biznis listi, kao i da je rast od tri odsto veći od onog od minus 3,1 odsto.
"Možete da me mrzite koliko hoćete, da želite da 'dosovski' ili radikalski kandidati pobeđuju, pre svega 'dosovski', ali ne ide, bar ne za sada. Videćemo u narednom periodu", rekao je Vučić i primetio da je mnogo više primedaba na evropske medije, nego evropskih na srpske.
Odgovarajući na isto pitanje, odnosno kako komentariše da nije bilo napretka u slobodi izražavanja tokom pregovaračkog procesa, evropski komesar Johanes Han je rekao da je sloboda medija važno pitanje, te da ne voli da govori o pregovorima kao takvim, već da gleda na to kao proces u kojem se postepeno poboljšava situacija, konkretno kada je reč o slobodi medija, u poglavljima 23 i 24.
"Mi smo dali svoje primedbe o tom pitanju, ali i na druga pitanja", objasnio je Han.
Vučić: Neću nikad da budem deo civilnog društva
Premijer je rekao da Srbija želi da pripada evropskom društvu, da je to govorio i građanima u kampanji i da je to odluka koja se donosi za narednih 50 godina.
Rekao je da su neki svojevremeno prikazivali da država ima suficit, tako što su vršili "pljačkaške privatizacije".
Kako je rekao, postoje dosovski kandidati koji pričaju prazne priče, radikalski takođe.
"Pa, super, izaberite ljude. Izaberite, izađite sa puta EU", rekao je Vučić i dodao da ima i onih koji bi želeli da Srbija bude civilno društvo ili nevladina organizacija.
"Pa neće nikad... pa nećemo nikad tako da se ponašamo", rekao je Vučić i dodao da je to njegova poruka i šefu Delegacije EU u Srbiji Majklu Davenportu i evropskom komesaru Johanesu Hanu i svima drugima.
"Ili ćete poštovati ono što Srbija jeste, ono što Srbija može i hoće da učini, ali nemojte da pokušavate da nas napravite onim što nismo – neću da budem deo civilnog društva nikada, čestitam im i hoću da radim s njima. Neću da budem političar koji će biti deo civilnog društva, neću da pripadam nevladinoj organizaciji – nijednoj", rekao je premijer.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potpisan ugovor Vlade Sebije i EK vredan 80 miliona evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Dec.2016

Vlada Srbije i Evropska komisija potpisale su danas u Beogradu prvi ugovor u vrednosti od 80 miliona evra za finansiranje reforme javne uprave u Srbiji kroz sektorsku budžetsku podršku u skladu sa pravilima novog instrumenta pretpristupne pomoći IPA2...Ugovor predviđa bespovratnu pomoć EU iz pretpristupnih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.