Hadžiomerović: Nezavisnost sudstva dragocenost, nije čuvana

Izvor: N1 televizija, 24.Nov.2018, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hadžiomerović: Nezavisnost sudstva dragocenost, nije čuvana

Potpredsednik udruženja Društva sudije Srbije Omer Hadžiomerović ocenio je da predloženi ustavni amandmani u oblasti pravosuđa neće smanjiti politički uticaj na sudije, kao i da se njima predviđa minimum standarda kojima se garantuje njihova nezavisnost u radu.

Hadžiomerović je nezavisnost sudstva uporedio sa dragocenošću koja nije čuvana na pravi način.

Prema njegovim rečima, sada je ta dragocenost čuvana "vratima koja nisu zaključana", jer je postojao >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << politički uticaj njihovim biranjem u parlamentu.

"Predloženim amandmanima mi sada pravimo još nekoliko vrata, ali ni jedna ne zaključavamo", smatra Hadžiomerović.

Za razliku od trenutno situacije, Hadžiomerović je objasnio da će sudije ubuduće birati Visoki savet sudstva, koji je koncipiran tako da je na njega moguće vršiti politički uticaj kroz pet članova (pet istaknutih pravnika) koje bira parlament.

"Ako vi od pet od 10 članova Visokog saveta sudstva stavljate u ruke direktno parlamenta, dakle uslov izbora, način izbora, onda vi samo pomerate polje delovanja sa jednog mesta na drugo, ali ne otklanjate politički uticaj", kazao je Hadžiomerović.

Posledica takvog rešenja, prema njegovim rečima, jeste činjenica da Srbija neće dobiti bolje pravosudje nego što ga sada ima.

"Taj Visoki savet sudstva u kojem postoji mogućnost za politički uticaj će odlučivati i o njihovom premeštaju, razrešenju i o svim ostalim bitnim pitanjima, dakle nema garancija da ćemo dobiti nezavisno sudstvo", kazao je on.

Podsetio je i na predvidjeno rešenje da Visoki savet sudstva može da bude raspušten ukoliko ne donese odluku o nekom pitanju, kao i da je rok za donošenje odluke povećan sa trideset na šezdeset dana.

Hadžiomerović je ukazao da Ustav postavlja temelje na kojima će počivati država i da reguliše odnos tri grane vlasti - izvršnu, zakonodavnu i sudsku, zbog čega je neophodno da propisuje gornju granicu standarda.

"Ako je standard da bar polovinu članova VSS čine sudije, onda je jasno ako se odlučite za paran broj od 10 članova, onda je to u skladu sa standardom. Medjutim, u skladu je sa standardom da i svih 10 budu sudije. Sada je pitanje da li smo izabrali najbolju soluciju. Predlagači amandmana su se odlučili za minimum standarda, a mi smo krenuli u promene zato što postoji politički uticaj mnogo veći u nego drugim zemljama, političari su se saglasli da taj problem postoji, zato me vrlo čude izjave i najviših predstavnika vlasti koji često govore da ovde nema problema sa nezavisnošću", naveo je Hadžiomerović.

On je ocenio da predloženim amandmanima "neće propasti država", ali će se značajno usporiti njen put prema Evropskoj uniji.

Hadžiomerović je zaključio da u srpskom pravosudju postoje brojni problemi, poput efikasnosti i sporosti, zbog čega je neophodno uvesti odgovornost u rad, i naglasio da su nezavisnost i samostalnost preduslovi za njihovo rešavanje.

Produkcija je deo projekta "Pogledi na Ustav Srbije" koji realizuje Beta uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u ovom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.