Udruženje tužilaca: Amandmani ne garantuju nezavisnost tužilaštva

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2018, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje tužilaca: Amandmani ne garantuju nezavisnost tužilaštva

Članica Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Svetlana Nenadić ocenila je danas da su predloženi ustavni amandmani u oblasti pravosuđa loši, jer ne samo da i dalje omogućavaju politički uticaj, već predstavljaju korak unazad u odnosu na postojeće stanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

Nenadić je za agenciju Beta ukazala da je predloženim rešenjima zadržana definicija da je tužilaštvo samostalno, ali ne i nezavisno u svom radu.

"Nezavisnost >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je postala evropski trend i mi umesto da idemo prema evropskim trendovima, mi i dalje idemo prema ovim arhaičnim rešenjima. Samostalno, a ne i nezavisno tužilaštvo u prevodu znači da taj organ nije nezavistan od zakonodavne i izvršne vlasti", rekla je Nenadić.

Ona je istakla da je u ustavnim amandmanima zadržana kruta hijerarhija tužilaštva, što je rešenje napušteno u većeni evropskih sistema, upravo zbog mogućnosti političkog uticaja.

"Tako kruta hijerhija podrazumeva apsolutnu kontrolu nad tužilaštvom iz samo jedne tačke, tako da mi zadržavajući i dalje takvo rešenje ne možemo da napravimo tužilaštvo koje bi moglo efikasno da se bori protiv korupcije, organizovanog kriminala, a naročito ne protiv onih oblika kriminala koji su povezani sa različitim oblicima društvene moći koja može na ovaj ili onaj način da bude u nekoj vrsti konekcije sa politkom", upozorila je Nenadić.

Prema njenim rečima, u Srbiji nikada nije postojalo nezavisno i samostalno tužilaštvo, jer je uticaj zakonodavne i izvršne vlasti sistemski i sistematski, odnosno "upleten je u zakon i ustav".

Sagovornica Bete je objasnila da se to se ogleda u činjenici, da su tužioci "od ulaska u sistem, pa do penzije" pod političkom kontrolom, jer se po sadašnjem rešenju javni tužioci biraju u parlamentu na predlog vlade.

Predloženim ustavnim amandmanima, Skupština je eliminisana iz postupka izbora tužilaca, što je bio zahtev Evropske unije, ali i države Srbije i strukovnih udruženja.

Međutim, Nenadić upozorava da je amandmanima politički uticaj samo premešten iz Skupštine u najvažnije tužilačko telo - Visoki savet tužilaštva, koji na taj način postaje "manje vidljiv i transaprentan".

Ona je istakla da je realna opasnost od političkog uticaja na Visoki savet tužilaštva i da se to vidi iz predloga sastava tog tela, koje potom bira i sve ostale javne tužioce.

Predloženim amandmanima Visoki savet tužilaštva ima 10 članova, od čega su četiri tužioca koje biraju kolege, četiri su istaknuta pravnika koje bira Narodna skupština i vrhovni tužilac kojeg takođe bira Skupština i ministarka pravde.

"Problem sa ovim rešenjem je što idemo korak unazad u odnosu na postojeće stanje i zato što je takav sastav veća u direktnoj suprotnosti prema Akcionom planu za poglavlje 23, gde je jasno propisano najamnje 50 odsto članova izabranih kolega", objasnila je Svetlana Nenadić.

Ona je kazala i da bi volela da se održi još neka rasprava i debata o predloženim amandmanima, pre nego što predlog bude prosleđen nadležnom skupštinskom odboru.

"Još ima prostora da razgovaramo, jer onakva javna debata kakva je vođena pre leta kritikovana je i od strane Venecijanske komisije, ona je navela da to zatrovana atmosfera, mi dugujemo građanima da o ovome govorimo javno", poručila je članica UO Udruženja tužilaca Srbije.

Radni tekst ustavnih amandmanana u maju je upućen Venecijanskoj komisiji, koja je iznela svoje primedbe, posle čega su strukovna i nevladina udruženja pozvala Vladu i Ministarstvo pravde da se formira nova radna grupa i organizuje stručna javna rasprava, što je odbijeno.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.