HTELI DA UKRADU LUSTER TEŽAK JEDNU TONU, ALI IM ISPAO: Neverovatan pokušaj pljačke u Bitolju

Izvor: Telegraf.rs, 19.Avg.2016, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HTELI DA UKRADU LUSTER TEŽAK JEDNU TONU, ALI IM ISPAO: Neverovatan pokušaj pljačke u Bitolju

Nepoznati lopovi su pokušali da iz Oficirskog doma u Bitolju, na zapadu Makedonije, ukradu kristalni luster težak jednu tonu. Pošto nisu uspeli da ga skinu, isekli su sajle koje su ga držale, a luster je tresnuo na zemlju i razbio se u komade. Lopovi su pokupili samo metalne delove, koje su najverovatnije odneli u neki otpad na prodaju, ali je ipak deo ostao da svedoči o ovom vandalskom činu. 

Zbog nebrige lokalnih vlasti, Oficirski dom u Bitolju, jedan od najreprezentativnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << objekata stare bitoljske arhitekture, odavno je prepušten zubu vremena, pa nije ni čudo što su ga poharali lopovi.

Sa tom činjenicom građani ovog grada još ne mogu da se pomire i sve glasnije preko socijalnih mreža traže da neko radi toga podnese odgovornost.

- Mi se čudimo što je neko ušao u Oficirski dom i pokušao da ukrade luster. Pa, nama su iz kasarne ukrali dva tenka „šerman“ i „stjuart“ teška više od tri tone, i do sada se ne zna ko ih je ukrao. I avioni koji su bili „prizemljeni“ na brdašcu kasarne su deo po deo pokradeni. Da mi nismo doneli jedan od tenkova ispred vrata Zavoda i muzeja gde smo ga postavili, i on bi bio ukraden i prodat u staro gvožđe, kaže direktor Zavoda i muzeja u Bitolju, Zoran Altiparmakov.

Printksin: Youtube/Tera TV

Policija vodi istragu o pokušaju krađe lustera, a čovek koji ga je sklapao ne može da poveruje da se to uopšte i desilo. Kristalni luster je preživeo skopski zemljotres, ali ne i ljudsku nebrigu kada je kao poklon Skoplja 1972. godine premešten u Bitolj.

Printksin: Youtube/Tera TV

- Sećam se kao da je bilo danas. U vojničkim sanducima su pre ravno 37 godina sa skopskog otpada u Bitolj doneli gomilu perli, kristala, staklenih figura. Tadašnji načelnik Doma, Risto Damjanovski me je pozvao i pitao da li mogu nešto da uradim od delova dva lustera koja su od zemljotresa pala u Oficirskom domu u Skoplju. Pozvao sam nekoliko vojnika da mi pomažu, i više od mesec dana sam radio na njegovom sklapanju. Napravili smo nešto prekrasno, iako nije bio isti kao onaj u Skoplju, priseća se Budimir Kostojčinovski ( 72 ), elektroinstalater u nekadašnjoj JNA.

Foto: Skoplje info

Luster više ne može da se sklopi. Lopovi su pokupili sve što može da se proda, a o njegovoj lepoti ostaće da svedoče stare fotografije i priče ljudi koji su prisustvovali značajnim događajima u svečanoj sali Oficirskog doma u Bitolju, gde se luster nalazio.

(D.J.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.