HRVATSKA PRELAZI NA PLAN C Evo sta to znaci a ima veze sa Srbijom

Izvor: medio.rs, 23.Sep.2015, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATSKA PRELAZI NA PLAN C Evo sta to znaci a ima veze sa Srbijom

Hrvatski ministar policije Ranko Ostojić je rekao da u slučaju da Mađarska zatvori granice, Hrvatska ima spreman "plan C"

Ukoliko Mađarska zatvori granicu prema Hrvatskoj, hrvatske vlasti će vraćati izbeglice u Srbiju, objavila je danas RTL pozivajući se na nezvanične informacije.

Navodno je reč o “planu C” koji je početkom sedmice spomenuo hrvatski ministar policije Ranko Ostojić. On je tada rekao da u slučaju da Mađarska zatvori granice, Hrvatska ima >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << spreman “plan C”, ali nije želeo da otkrije šta taj plan podrazumeva.

Međutim, plan C podrazumeva vraćanje izbeglica koje pređu srpsko-hrvatsku granicu u našu zemlju.

Hrvatska je “plan B” aktivirala nekoliko dana pošto je izbila izbeglička kriza, jer se nije mogla nositi sa masovnim dolaskom izbeglica u kratkom vremenu.

Foto: Tanjug/AP

Prema tom planu, Hrvatska organizovano prevozi izbeglice do granice s Mađarskom da bi nastavili put prema zemljama zapadne Evrope. Tamo ih preuzima Mađarska i uglavnom organizovano prevozi dalje do Austrije.

Izbeglice iz Srbije u Hrvatsku i dalje stižu u velikom broju, najviše preko područja Tovarnika i Iloka.

Hrvatska televizija prenosi da mađarska vojska od ranog jutra postavlja bodljikavu žicu i ogradu duž graničnog prelaza kod Gole u Koprivničko-križevačkoj županiji koja se nalazi samo 14 kilometara od ilegalnog prelaza kod Botova.

Foto: Tanjug/AP

Još se ne zna namerava li Mađarska da produži ogradu prema Botovu koji je već šest dana jedna od najkorišćenijih ruta za transfer izbeglica i migranata iz Hrvatske u Mađarsku.

Prema poslednjim podacima, u Hrvatsku je od izbijanja izbegličke krize prošle srede ušlo više od 44.000 izbeglica, a samo u utorak blizu 9.000.

Hrvatska policija danas je primenila silu prema izbeglicama i, u kampu Opatovac, upotrebila suzavac.

Foto: Tanjug/AP

Tokom sukoba povređeno je nekoliko ljudi, a dvoje dece je poprskano suzavcem i nalaze se u ambulanti hrvatskog Crvenog krsta, podaci su inicijative “Dobrodošli” čiji volonteri prikupljaju na terenu u Opatovcu.

Najveći priliv izbeglica i dalje se očekuje na području Tovarnika i Iloka, a u privremenom prihvatnom centru Opatovcu nalazi se oko 2.900 migranata koji se organizovano prevoze do graničnih prelaza.

Pogledajte video:

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.