HIPSTERI POSTOJALI I U SREDNJEM VEKU! Arheolozi upravo otkrili jednog od njih, ratnik imao neke čudne navike (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2021, 21:42

HIPSTERI POSTOJALI I U SREDNJEM VEKU! Arheolozi upravo otkrili jednog od njih, ratnik imao neke čudne navike (FOTO)

Stručnjaci su otkrili da je muškarac imao između 40 i 50 godina

Arheolozi su u blizini grada Nordlingena u Nemačkoj otkrili ostatke bogatog ratnika koji je sahranjen na ovim prostorima pre 1500 godina sa konjem, oružjem, makazama i češljem od slonovače.

. Umro je u 6. veku nove ere na teritoriji savremene Bavarske. Odmah su primetili neobičan češalj sa finim zupcima i isklesanim slikama životinja koje su ličile na gazele koje beže od predatora, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "Daily Mail". Iako se češljevi često nalaze u srednjovekovnim grobovima, takvi raskošni predmeti u to vreme bili su retki.

Iskopavanja su obavili naučnici iz bavarske Kancelarije za zaštitu spomenika. Po njihovom mišljenju, ratnik je češljem oblikovao kosu i bradu. Pre hiljadu i po godina mogao je proći kao hipster.

Nakon pregleda predmeta, nemački arheolozi su zaključili da je ovaj čovek verovatno bio bogat i važan. Osim ratnika, na istom području naučnici su pronašli i ostatke žene koja je u trenutku smrti imala između 30 i 40 godina. Njen grob nije sadržavao ništa manje vredne predmete – nakit, pribor za tkanje i konzervirana jaja.

Ipak, najzanimljiviji artefakt pronađen tokom ovih arheoloških radova bila je crvena keramička posuda u mediteranskom stilu. Prema rečima stručnjaka, očuvana je u odličnom stanju.

Najverovatnije je napravljen u Severnoj Africi, na teritoriji modernog Tunisa. Na dnu posude prikazan je krst, a duž ivica isklesani su simboli. Stručnjaci veruju da ove oznake mogu ukazivati na ime vlasnika. Ali još uvek moraju da sprovedu niz studija kako bi tačno utvrdili šta ovaj natpis znači.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.