Otkrivena nova vrsta džinovskog guštera!

Izvor: S media, 09.Apr.2010, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena nova vrsta džinovskog guštera!

Na Filipinima je otkrivena nova vrsta džinovskih guštera koji dostižu dužinu od dva metra i čiji mužjaci imaju dva polna organa.

Životinja koja, uprkos jarkih boja na koži, živi veoma skriveno, blizak je rođak najvećeg guštera na svetu, indonežanskog komodo zmaja, ali, suprotno njemu, nije mesožder, navodi se u tekstu istraživača objavljenom u britanskom časopisu "Bajolodži leters".

Gmizavac nazvan Varanus bitatava otkriven je na severu ostrva Luzon, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << gdje je opstao uprkos sužavanju prirodnog staništa i lova lokalnog stanovništva koje se hrani njegovim mesom.

Ne zna se koliko guštera ove vrste postoji na ostrvu Luzon, ali naučnici smatraju da spadaju u ugroženu vrstu. Moglo je da se dogodi da nestanu a da se za njih nikada ne sazna da jedan mužjak nije bio spašen od lovaca u junu prošle godine.

Naučnici su iznenađeni otkrićem guštera, tim pre što se do njega došlo u veoma naseljenom području s intenzivnom sečom šuma.

Telo i noge guštera su plavo-crne boje sa zeleno-žutim pegama. Mužjaci imaju po dva polna organa, poput nekih drugih guštera i zmija, koje naizmenično koriste tokom parenja.

Izvor: dnevniavaz.ba

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.