Građani Srbije podržavaju dijalog, a ne vide mogućnost suživota Srba i Albanaca

Izvor: B92, 30.Nov.2020, 19:54

Građani Srbije podržavaju dijalog, a ne vide mogućnost suživota Srba i Albanaca

Mišljenje građana Srbije o kosovskom sporu karakterišu suprotstavljeni stavovi - podržavaju dijalog, a ne vide mogućnost suživota Srba i Albanaca.

Takođe, podržavaju sporazume iz Brisela i Vašingtona, ali ne vide korist od njih.

To je pokazalo najnovije istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Iako većina građana Srbije veruje vlastima i podržava rešavanje kosovskog spora, polovina ne zna šta je cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovora Beograda sa Prištinom.

Istraživanje je pokazalo da polovina građana Srbije podržava dijalog Beograda i Prištine, iako više od 90 odsto ljudi ne oseća nikakvu korist od njega i skoro tri četvrtine njih smatra da nije ništa promenio.

Dakle, građani veruju u potencijal dijaloga za rešavanje problema, ali misle da je on protraćen na bavljenje sporednim stvarima od čega nemaju korist, ocenjuje se u istraživanju.

Navodi se da samo petina građana misli da je krajnji cilj vlasti očuvanje teritorije Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244, dok polovina smatra da bi to bio i idealni ishod pregovora.

Međutim, kako se napominje, većinski negativni stavovi prema kosovskim Albancima, zatim sumnje u pozitivan ishod pregovora i mogućnost trajnog mira između Srba i Albanaca na Balkanu, ukazuju na postojanje kognitivne disonance.

Istraživanje je pokazalo da se građani ne odriču Kosova, dok u isto vreme žele pomirenje i normalne odnose, ali ne misle da takvi pregovori vode tome.

Otuda i skeptičnost u vezi sa ishodima dijaloga, budući da polovina misli da sporazum nikada neće biti postignut, a tek četvrtina veruje da će to biti u sledećih tri do pet godina.

Čak dve trećine građana smatra da u skorijoj budućnosti neće doći do normalizacije odnosa bez obzira na ishod dijaloga, dok ostatak vidi sporazum kao preduslov za to.

Otuda 70 odsto smatra da neće biti mira između Srba i Albanaca na Balkanu u bliskoj budućnosti.

Čak tri četvrtine građana ne bi prihvatilo da kosovski Albanci budu javni zvaničnici u Srbiji ili da budu u braku sa nekim od članova njihove porodice, a dve trećine odbija da im budu nadređeni na poslu.

Donekle ohrabruje da bi dve trećine građana prihvatilo kosovske Albance kao stanovnike iste države i kao komšije.

U saopštenju se kaže da podaci iz istraživanja "ukazuju na moć vlasti da utiče na stavove građana i oblikuje javno mnjenje, budući da se većina građana (64 odsto) informiše o odnosnima Kosova i Srbija preko televizije i to javnog servisa".

"Vlast očigledno ima ''alate'' da utiče na građane da joj bezuslovno veruju, ali ih ne koristi da normalizuje odnose između dve zajednice i dva naroda, već, sudeći po nalazima istraživanja, podstiče stvaranje podela", navodi u saopštenju Beogradski centar za bezbednosnu politiku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.