Grad u kojem deca govore 150 jezika

Izvor: Blic, 08.Feb.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad u kojem deca govore 150 jezika

Đaci jednog grada u Engleskoj govore čak 150 jezika u svojim kućama, što predstavlja dodatni pritisak na njihove učitelje zbog rastućeg broja dece koja raspolažu sa slabim ili nikakvim znanjem engleskog, piše "Telegraf".

Vlada Velike Britanije je ocenila da je broj jezika i dijalekata kojima govore učenici u Redingu Berkširu neverovatan.

Među jezike kojima govore đaci u Redingu spadaju dijalekt naroda Akan iz Gane, čičeva iz centralne Afrike, astečki jezik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nahuatl i indijski telugu.

Opštinsko veće Ridinga prisiljeno je da drži jeftine časove engleskog jezika učenicima i njihovim roditeljima, kako bi se izborili sa rastućim problem dece koja ne mogu da komuniciraju u školi.

"U školama u Redingu deca trenutno govore 150 jezika i naš cilj je da ohrabrimo ljude da pohađaju časove engleskog. Prvenstveno smo usmereni na muškarce, nezaposlene, osobe koje su nedavno došle u Reding i roditelje đaka iz osnovne škole", istakla je Lesli Rili, vođa časova za odrasle Opštinskog veća u Redingu.

Brojke prikupljene širom Velike Britanije pokazuju, međutim, da je jezička barijera tolika da učitelji ne mogu efikasno da komuniciraju sa svojim đacima.

Učenici srednje škole "Vudsajd" u Totenhemu u severnom delu Londona, prema istraživanju iz 2005. godine, govore 58 jezika, a mnogi novi polaznici uopšte ne govore engleski.

Đaci u Škotskoj govore 147 jezika, dok se oni u Lankanširu služe sa 72.

"Ako učenici govore 150 različitih jezika na jednom mestu, to je prilično neverovatan broj", rekao je portparol Odelenja za decu, škole i porodicu. "Postajemo zabrinuti jer se škole ne mogu nositi sa potrebama dece".

Vladino istraživanje pokazalo je da su prošle godine đaci širom Velike Britanije govorili 240 različitih jezika, a da se jedan od sedam učenika osnovne škole ne služi engleskim kao prvim jezikom.

U zemlji postoji deset škola u kojima deca ne koriste engleski kao prvi jezik, otkrila je ta studija.

Osoblje i učenici osnovne škole "Ferlajt" u Brajtonu prisiljeno je da se služi jezikom znakova kako bi komunicirali, a podaci iz 2008. pokazali su da deca te ustanove kod kuće govore 26 jezika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.