Goldštajnove kritike Bozanićeve posete Jasenovcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goldštajnove kritike Bozanićeve posete Jasenovcu

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić doživeo je novu kritiku posete Jasenovcu, a ovoga puta je to učinio istoričar i publicista Slavko Goldštajn koji Bozanića proziva što se na mestu ustaškog logora smrti nije pomolio kao što su to u Aušvicu učinili pape Jovan Pavle Drugi i Benedikt Šesnaesti.

Kako je napisao u pismu objavljenom u "Jutarnjem listu", Goldštajn je očekivao da će Bozanićeva poseta označiti najbolji način da se prebrodi indiferentnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << katoličke crkve prema jasenovačkim žrtvama koja je trajala nekoliko predugih decenija.

Mislio je i da će se desiti istorijski prelom i da će hrvatska katolička crkva napokon kritički preispitati svoj dosadašnji odnos prema traumatskim mestima hrvatske bliže prošlosti, ali je vredna i originalna zamisao velikog nadbiskupovog hodočašća s 300 sveštenika tek napola ostvarena.

Goldštajn je podržao Bozanića u tezi da katolička crkva nije učestvovala ni podržavala zločine, ali ga je prozvao da je prećutao da su mnogi istaknuti predstavnici te iste crkve i većina njenih medija u samom početku oduševljeno pozdravili uspostavljanje ustaške NDH i da su predugo i previše javno hvalili ustaše i ustaški pokret, postavši tako sukrivcima što je jedan deo Hrvata katolika predugo verovao Anti Paveliću i njegovim ustašama.

Goldštajnu bi bilo mnogo draže da je Bozanić kao hrabre sveštenike koji su na vreme uočili ustašku opasnost i njoj se suprotstavili, umesto tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca odabrao sveštenike Dragutina Štimca i Pavla Lončara.

Kardinal je ignorisao glavnu stvar, dolazak u kriptu u kojoj su ostaci žrtava, smeštenu ispod spomenika Kameni cvet čime je propustio izraziti pijetet žrtvama na mestu gde se to čini u Jasenovcu i na svim masovnim stratištima sveta, rekao je Goldštajn koji smatra da nije opravdano obrazloženje da je kardinal već kasnio sat vremena na misu u Petrinju, pa se moralo propustiti nešto od obaveza.

"Ako se iz protokola već želelo nešto ispustiti, zar se baš moralo ispustiti ono bitno, središnji čin celog hodočašća, dolično poštovanje nevinim žrtvama", pita Goldštajn dodavši da onaj ko nije došao do spomenika nije ni bio u Jasenovcu.

On podseća i da su dvojica papa klečali i molili pred spomenikom u Aušvicu i da je njihov simbolični gest zauvek upamćeni istorijski čin.

Prozvao je Bozanića i da je dobar deo propovedi u crkvi u Jasenovcu posvetio vrlo žustroj polemici u kojoj je rekao da se istina o žrtvama komunističkog režima još uvek u prećutkuje i sakriva.

U Hrvatskoj zločine komunizma skrivaju tek osamljeni pojedinci ili male grupe, rekao je Goldštajn i poručio Bozaniću da će se, ako baci letimični pogled na novinske naslove unatrag zadnjih 20 godina, uveriti da je o zločinima komunizma pisano i piše barem deset puta više nego o zločinima ustaškog fašizma.

Goldštajn je kardinala podsetio da je po zadnjim podacima do sada popisano i obrađeno 77.971 ime i prezime jasenovačkih žrtava.

Uz ocene da je nedozvoljivo nedopustivo opravdavati zločin Jasenovca diktaturom kralja Aleksandra i da je Jasenovac bio važna komponenta u žestini osvete partizana na Blajburgu, Goldštajn naglašava da se ne može složiti s izjednačavanjem Jasenovca i Blajburgu.

"Jasenovac je zločin genocidnog masovnog ubijanja civilnih pripadnika tri naroda - Srba, Roma i Jevreja i zločin političkog terora nad neistomišljenicima iz redova sopstvenog naroda, dok je Blajburg ratni zločin masovnog ubijanja razoružanih zarobljenika četiri vojske - oružanih snaga NDH, nemačkog Vermahta, slovenačke bele garde i srpsko-crnogorskih četnika, koje su četiri godine ratovale na strani Zla",rekao je Goldštajn.

Bozanić je, sa oko 300 sveštenika Zagrebačke nadbiskupije, u okviru proslave Svešteničke godine, 24. septembra posetio Staru Gradišku, crkvu i memorijalno područje u Jasenovcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.