Godišnjica kraja Korejskog rata

Izvor: RTS, 28.Jul.2012, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica kraja Korejskog rata

Vlasti u Pjongjangu proslavile su 59. godišnjicu od primirja potpisanog 1953. godine. Na ceremoniji okupljeni vojni vrh i veterani zakleli su se na vernost Kim Džong Unu. Žena severnokorejskog lidera je pevačica, navode mediji.

U Severnoj Koreji obeležena je 59. godišnjica primirja kojim je 1953. godine okončan Korejski rat, ali formalno još nije sklopljen mirovni sporazum.

Supruga Kim Džong Una je bivša pevačica koju je lider Severne Koreje verovatno zapazio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na jednom od njenih nastupa, javili su južnokorejski mediji.

Južnokorejski poslanik Džun Čung Rai rekao je da je, na osnovu informacija obaveštajne službe, Ri rođena 1989. godine i da je studirala pevanje u Kini.

Ri je u septembru 2005. godine posetila Južnu Koreju, sa navijačkim timom svoje zemlje na Azijskom takmičenju u atletici, preneo je list Čajna dejli.

Južnokorejska štampa piše da je Ri studirala na Univerzitetu Kim Il Sung. Rođena je u severoistočnoj provinciji Severni Hamgjong, otac joj je akademik, a majka lekar.

Tokom ceremonije u Pjongjangu, više stotina severnokorejskih veterana obećali su lojalnost lideru Kim Džong Unu.

Najviši politički zvaničnik u vojsci Čoe Rijong Hae, dok je stajao ispod portreta prethodnog severnokorejskog lidera Kim Džong Ila i osnivača države Kim Il Sunga, pozvao je okupljene da "slede vođstvo maršala Kim Džong Una i pobede sve bitke".

Vojnici iz tenkovske jedinice nazvane po vojnom zvaničniku Riju Kjong Suu, poznatom po tome što je predvodio vojsku tokom rata, obeležile su godišnjicu primirja vežbom gađanja.

Kim je tokom prethodne dve sedmice dobio titulu maršala i smenio šefa generalštaba. Ti potezi ocenjuju se kao deo napora da izgradi lojalnost milionske vojske i učvrsti svoju poziciju komandanta.

Državna novinska agencija KCNA saopštila je da je za novog šefa vojske postavljen Hjon Jong Čol, koji će biti novi potpredsednik centralne vojne komisije Radničke partije. Kim Džong Un je predsednik komisije.

Dok Severnokorejci godišnjicu primirja obeležavaju kao pobedu u ratu za oslobođenje otadžbine, Južna Koreja i snage UN koje su pod vođstvom SAD učestovale u Korejskom ratu, taj dan obeležavaju kao primirje kojim je okončan trogodišnji rat.

Južnokorejski i američki zvaničnici su godišnjicu obeležili u selu Panmundžom na granici, gde je potpisano primirje.

Iako su primirjem okončani sukobi, nije potpisan nikakav mirovni sporazum, pa je na Korejskom poluostrvu tehnički i dalje ratno stanje.

Pjongjang je uoči godišnjice ponovo tražio od SAD da potpiše mirovni sporazum sa Severnom Korejom.

Iz Vašingtona, sa druge strane, poručuju da će normalni odnosi biti uspostavljeni tek kada Severna Koreja odustane od nuklearnih programa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.