Glavni akteri suđenja

Izvor: Politika, 06.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni akteri suđenja

Troje sudija Specijalnog suda, zamenici specijalnog tužioca za organizovani kriminal i advokati oštećenih i optuženih ući će u istoriju srpskog pravosuđa kao akteri "procesa veka".
Presudu optuženima za ubistvo srpskog premijera izreći će predsednica sudskog veća Nata Mesarović. Ona je bila član veća od samog početka procesa, a odlukom kolegijuma sudija Specijalnog suda izabrana je na mesto predsedavajućeg sudskom veću jer je prethodni sudija Marko Kljajević 28. avgusta prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine podneo zahtev za razrešenje. Sudija Mesarović je zapravo sudija Vrhovnog suda Srbije, ali je od tog suda delegirana u Posebno odeljenje za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu.

Sudija Radmila Dragičević-Dičić, koja je sela na upražnjeno sudijsko mesto, bila je član veća u procesu za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi. Kao član vanraspravnog, takozvanog KV veća, bila je upoznata i sa procesom za ubistvo premijera. Bila je predsednik veća na suđenju sudiji Vrhovnog suda Ljubomiru Vučkoviću, zatim grupi doktora Milana Zarubice, optuženom za proizvodnju narkotika, kao i Mladenu Dalmaciji, okrivljenom za trgovinu ljudima. Bila je i član veća na suđenju "Makinoj grupi".

Treći član sudskog veća, sudija Milimir Lukić, od početka je u postupku protiv optuženih za ubistvo srpskog premijera. Lukić je predsedavajući sudija u postupku koji se vodi protiv članova takozvanog "zemunskog klana" koji su optuženi za nekoliko ubistava, otmica i druga teška krivična dela. Predsedavao je sudskim većem koje je vodilo postupak protiv desetočlane grupe iz Pančeva čiji članovima su izrečene višegodišnje zatvorske kazne zbog trgovine ljudima.

Tužioci

Jovan Prijić je 4. marta 2003. godine imenovan za specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala. Napisao je optužnicu za ubistvo premijera, ali je pred sudom zastupao tužilaštvo tek od novembra 2005. godine, posle hapšenja zamenika tužioca Milana Radovanovića i odlaska u advokate drugog zastupnika tužbe Nebojše Maraša.

Prijić je, od samog imenovanja, bio često kritikovan u medijima. Kao jedna od najozbiljnijih primedbi, bila je činjenica da je "pala" optužnica protiv članova takozvane grupe Željka Maksimovića Make, optuženih za ubistvo policijskog generala Boška Buhe. Prijiću se, između ostalog, zameralo i na nekim "gresima" iz prošlosti. Prebacivano mu je da je bio član JUL – a, zatim da je kao zamenik okružnog tužioca u Zrenjaninu 2000. godine podneo prekršajnu prijavu protiv dnevnog lista "Danas" i da je kao zamenik republičkog javnog tužioca stopirao krivičnu prijavu koju je tadašnja Demokratska opozicija Srbije zbog izbornih krađa podnela protiv bivšeg okružnog tužioca u Subotici Biserke Krpić.

Iako mu je dvogodišnji mandat specijalnog tužioca istekao 23. jula 2005. godine, na konačnu odluku o Prijićevom statusu čekalo se četiri dana duže. Smena prvog "srpskog Eliot Neta" poprilično je "uzburkala" statičnu srpsku javnost.

Advokati

Odluka republičkog javnog tužioca Slobodana Jankovića da smeni Prijića ostavila je, činilo se, mesta za otvaranje mnogih pitanja. Najpre, zašto Jovanu Prijiću, čoveku koji se prvi našao na mestu specijalnog tužioca za organizovani kriminal i koji se prvi uhvatio u koštac sa svim što ta funkcija donosi, nije produžen mandat u toku najosetljivijeg dela sudskog postupka protiv optuženih za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića.

Na čelo specijalnog tužilaštva došao je Slobodan Radovanović. Milanu Radovanoviću se sudilo zbog odavanja službene tajne o aferi korupcije u Vrhovnom sudu. Posle mesec dana provedenih u pritvoru, Radovanović je pušten da se brani sa slobode. Početkom marta prošle godine izneo je svoju odbranu, ali krajem marta iznenada umro od srčanog udara.

U sudske anale ući će i imena punomoćnika oštećenih Rajka Danilovića, Srđe Popovića, Bože Prelevića i branilaca optuženih Slobodana Milovojevića, Nenada Vukasovića, Miodraga Rašića, Želimira Čabrila, Aleksandra Popovića, Aleksandra Zarića, Veljka Delibašića, Olivere Đorđević, Krste Bobota, Gorana Petronijevića, Željka Grbovića i Aleksandra Đorđevića, koji su na kraju suđenja izneli završne reči svoje odbrane.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.