Geopark Đerdap: Nestvarna prirodna lepota i turistički potencijal

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2020, 14:09

Geopark Đerdap: Nestvarna prirodna lepota i turistički potencijal

Širinu plavetnila neba i zelenilo dubine Dunava,područje Đerdapa spaja u nestvarne prirodne lepote koje su odlukom izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu ( UNESCO ) od 10. jula ove godine, upisane na listu UNESCO Global Geoparks i proglašene prvim geoparkom u Srbiji.

Ekipa Tanjuga posetila je danas prvi geopark u Srbiji i naišla na krajolik koji oduzima dah namernicima i neodoljivo podseća na scenografiju nekog filmskog spektakla. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ljubazni domaćini u JP Nacionalni park "Đerdap" u Donjem Milanovcu ne kriju zadovoljstvo zbog odluke Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu ( UNESCO ).

Lazar Mitrović, direktor JP Nacionalni park "Đerdap" kaže za Tanjug da će turizam postati glavna preokupacija lokalne uprave nakon lepih vesti iz UNESCO .

"Naš geopark će sigurno motivisati brojne turiste da dođu u područje Đerdapa. Biće to prilika da se lokalni proizvodi promovišu i predstave tim turistima što će u svakom slučaju doneti boljitak našem stanovništvu. Svi ti proizvodi biće prepoznatljivi u svetu zbog turista koji će dolaziti na Đerdap. Sva registrovana gazdinstva imaće poslovni ugovor sa JP Nacionalni park Đerdap koji je upravljač geoparka", kazao je Mitrović.

Na plenarnom zasedanju Izvršnog saveta UNESCO , potvrđena je odluka Saveta za globalne geoparkove o izboru Geoparka Đerdap za jednog od 15 novih geoparkova u svetu.

Mitrović napominje da je prepoznatljiva praksa turista širom sveta da prvo posete tih 15 novih geoparkova u svetu.

"Velika je to prilika za sve nas koji živimo uz Đerdap. JP Nacionalni park Đerdap ima svoje projekte koje finansiramo iz sopstvenih prihoda. Jedan od tih projekata je sagledavanje čuvene Trajanove table sa kopna jer je do sada bila dostupna samo sa vode. Stazu u dužini od kilometar i 200 metara završićemo ove godine. Trajanova tabla je latinski zapis posvećen caru Trajanu urezan na isklesanoj steni iznad Đerdapske klisure.

Geopark Đerdap zauzima površinu od 1.330 kilometara kvadratnih, a njegov najznačajniji deo je upravo Đerdapska klisura, najduža u Evropi, koja se prostira na više od 100 kilometara. Svojim složenim reljefom sa mrežom klisura, kanjona i dubokih uvala, značajno je svedočanstvo o geološkom i geomorfološkom razvoju Zemlje.

Proglašenje Đerdapske klisure i njenog zaleđa - delova planinskih masiva Kučaj i Miroč, za prvo područje u Srbiji koje je upisano na listu UNESKO Globalna mreža geoparkova, rezultat je višegodišnjeg rada i angažovanja državnih organa i stručnjaka.

Ministarstvo zaštite životne sredine je 2014. godine pokrenulo inicijativu za uspostavljanje geoparkova u Srbiji.

Krajem 2015. godine formiran je Radni tim za uspostavljanje geoparka Đerdap, koji je u skladu sa Operativnim uputstvom UNESCO Global Geopark Network uradio Aplikacioni dosije, koji je preko Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO dostavljen Sekretarijatu UNESCO Global Geoparks.

Geopark Đerdap je uspostavljen na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, JP „Nacionalni park Đerdap“ i opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, kojim je predviđeno da JP „NP Đerdap“ bude nosilac aktivnosti Geoparka.

U centru za posetioce Nacionalnog parka Đerdap u Donjem Milanovcu, turizmolog Sanja Đokić kaže da je aktivan boravak u prirodi glavni deo turističke ponude cele regije.

"Imamo pešačke staze koje su opremljene potrebnim mobilijarom koje izlaze na izvanredne vidikovce, prolaze kroz kanjone i vode do pećina. Imamo i programe obilaska nacionalnog parka terenskim vozilima" kazala je Đokić.

Retke biljne vrste i ptice takođe karakterišu područje Đerdapa. Tu se mogu sresti mali komoran ili orao kliktavac...

Ekipa Tanjuga je dospela i na vidikovac Kovilovo sa kojeg se pruža pogled na mesto gde je Dunav najširi u području Đerdapa (3,5 kilometara).

Širina plavetnila neba i zelenilo dubine Dunava Đerdap spaja u nestvarne prirodne lepote koje će u budućnosti nesumnjivo koristiti inostrane filmske ekipe kao scenografiju.

Seoce "Svinjica" na rumunskoj strani klisure preko Dunava sa Donjim Milanovcem zaokružuje unikatni vanvremenski krajolik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šta bi se desilo kada bi Unesko odlučio da skine Aja Sofiju sa liste

Izvor: RTS, 17.Jul.2020

Predsednik Komisije Srbije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović rekao je za RTS da je jedna od delikatnosti proglašavanja Aja Sofije za džamiju u tome što u Konvenciji o svetskoj baštini iz '72. godine, koju je potpisala Turska, ne stoji namena nijednog dobra. Aja Sofija je stavljena...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.