Izvor: Politika, 12.Jun.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gej je sasvim OK

Mjuzikl „Viktor Viktorija”, prema tekstu Blejka Edvardsa, muzika Henri Mancini, režija Mihailo Vukobratović, Pozorište na Terazijama

Mjuzikl „Viktor Viktorija” reditelja Mihaila Vukobratovića donosi apoteozu ljubavi, u polaznoj formi romantične komedije, začinjene specifičnim detaljima. Glavni lik je Engleskinja Viktorija, ženski sopran koji dolazi u Pariz da nađe posao, i ubrzo odlučuje da počne izigravanje muškarca koji izigrava ženu, postižući izvanredan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uspeh u šou-biznisu.

Predstava je impresivno izvedena na više planova – dramskom, muzičkom (dirigent orkestra Vesna Šouc, muzički aranžer Ivan Ilić), vizuelno-baletskom (koreograf Milan Gromilić, scenograf Geroslav Zarić, kostimograf Tatjana Radišić), što je posebna vrednost u našim produkcijski skromnim uslovima.

Odmah da kažemo da je reč o ostvarenju sa glavnim ciljem neobavezujućeg zabavljanja publike, u čemu ono sigurno uspeva, mada ima padova u držanju pažnje, zbog skoro trosatnog trajanja.

Mina Lazarević se pokazala kao odličan izbor za lik Viktorije/Viktora, prevashodno zbog njenih zavidnih pevačkih sposobnosti, ali i androginog izgleda koji je obezbedio uverljivo predstavljanje oba pola, kao i zbog šarmantne (namerne) trapavosti u predstavljanju lažnog muškarca.

Dragan Vujić Vujke sa lakoćom igra Todija, gej pevača nežnog srca i blago feminiziranih kretnji, koji postaje Viktorijin menadžer i verni prijatelj. Aleksandar Srećković Kubura prikazuje opreznog i na površini grubog gangstera Kinga koji tvrdoćom krije svoju osećajnu prirodu.

Jelena Jovičić je posebno upečatljivo, u upadljivim, iščašujuće grotesknim tonovima, stvorila lik njegove prve devojke Norme, iritantno koketne i nametljive, i krajnje ograničene. Njeno neznanje i istovremena ambicioznost da pokaže upravo suprotno, raskošan su izvor komike, zbog tog zjapećeg nesklada između želja i mogućnosti.

Rade Marjanović iskusno i staloženo igra producenta Andrea Kasela, Žarko Stepanov džez pevača Sala, Vladan Savić Skvoša, Kingovog telohranitelja koji takođe izigrava tvrdog, mačo-muškarca, ali je zapravo takođe prilično nežan, i gej.

Iako je predstava „Viktor Viktorija” ostvarena u vrsti razonodnog i formalno atraktivnog teatra, bez ambicioznijih značenjskih dometa, ona ipak ima i nezanemarljive društvene implikacije.

Prvo, predstava govori o licima i naličjima šou-biznisa, ali i društvenih odnosa uopšte. Skoro da se svi likovi prave da su ono što nisu, što sugeriše značenje da je društvo niklo na lažima koje se tretiraju kao prihvatljive, pa i poželjne. Komički tretman tih pitanja ima neosporno subverzivan, kritički smisao.

Drugo, očiglednije i važnije društveno značenje koje predstava projektuje odnosi se na direktnu podršku gej populaciji, kroz relativizaciju polnih identiteta i kroz snažan apel za slobodno, bezgranično izražavanje ljubavi.

Ljubav, bila ona hetero, homo ili bi, ovde se slavi u svom najuniverzalnijem obliku, što predstavu povezuje i sa dramskom tradicijom, između ostalog sa Šekspirom i njegovim pogledom na svet, gde su androginija i brisanje granica između polova bili podrazumevajući (tekst „Viktor Viktorija” i direktno referira na Šekspirova dela).

Kako se u predstavi slobodno, neometano izražavanje seksualnih opredeljenja prikazuje ne samo kao poželjno, već je i način borbe protiv duboko ukorenjenih laži (kroz promenu ponašanja lika Skvoša, na primer), to ima i značajnu društveno-političku konotaciju. Ona je posebna u našim okolnostima još uvek nesređenih stavova prema javnom izražavanju seksualnih sloboda.

Ana Tasić

objavljeno: 12/06/2014
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.