Izvor: Beta, 16.Jan.2014, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRETA pozdravila napredak Srbije

STRAZBUR, 16. januara 2014. (Beta) - Grupa eksperata Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) pozdravila je napredak Srbije u zakonodavstvu u toj oblasti, ukazujući da je veoma važno obezbediti i punu zaštitu žrtava tokom sudskih procesa, piše u prvom izveštaju te grupe.

"Srbija bi trebalo da još razmotri praksu direktnog suočavanja žrtava sa osumnjičenima za trgovinu ljudima u sudovima", dodaje se u izveštaju.

Kako je ocenjeno, Srbija je preduzela više >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << važnih zakonskih i institucionalnih koraka u borbi protiv "trafikinga", uključujući osnivanje Centra za zaštitu žrtava 2012. godine.

U izveštaju GRETA kao pozivitne mere srpskih vlasti navode se i ukazivanje javnosti na taj problem, kao i obuka stručnjaka.

"Srbija je uspostavila opsežan pristup za identifikaciju žrtava, ali više treba da bude učinjeno u utvrdjivanju žrtava u oblasti eksploatacije radne snage i zloupotrebe dece", piše u izveštaju.

Stručnjaci GRETA su ocenili da će obezbedjivanje državnih sredstava biti neophodno za sprovodjenje nove strategije Srbije u toj oblasti.

Vlasti treba da učine više i za povećanje kapaciteta smeštaja i nadju dodatna sredstva za pomoć žrtvama "trafikinga", kao i da unaprede program integracije i mere zdravstvene pomoći žrtvama.

Ovo je prvi takav od avgusta 2009. godine kada je u Srbiji stupila na snagu konvencija Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima.

Tu konvenciju ratifikovalo je do sada 40 od 47 država-članica SE, a uz njih i Belorusija.

U 2009. godini identifikovano je 107 žrtava "trafikinga" u Srbiji, 2010. 61 žrtva, 76 bilo ih je 2011. i 79 2012. godine. Većina su bile srpske nacionalnosti, a glavne odredišta gde su odvodjeni bile su Švajcarska, Nemačka i Italija.

U periodu od 2009. do 2012. medju žrtvama "trafikinga" bilo je 43 odsto žena i 42 odsto dece. Većinom se tim ljudima trgovalo radi seksualne eksploatacije, kao i radi prosjačenja, prisilnih brakova, rada, kriminala i nezakonitog usvajanja.

Poslednji podaci ukazuju i na stalni rast te pojave u Srbiji.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.