GOTOV JE Slavlje u Africi, diktator u panici: Mugabe bi da beži, ali njegovu bahatu ženu NE PUŠTAJU

Izvor: Blic, 22.Nov.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"GOTOV JE" Slavlje u Africi, diktator u panici: Mugabe bi da beži, ali njegovu bahatu ženu NE PUŠTAJU

Ostavka Roberta Mugabea nakon 37 godina vladavine, širom Zimbabvea dočekana je u slavljeničkoj i festivalskoj atmosferi. Građani su spontano izašli na ulice, a vojska čijom je akcijom pre nedelju dana počeo pad najdugovečnije afričkog diktatora, stajala je sa strane i posmatrala ljude kako plešu i pevaju. Zimbabve bi danas trebalo da imenuje novog predsednika, a sudbina starog i dalje je neizvesna.

Mugabe u azilu, Grejs pred sudom?

Bračni par Mugabe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dalje je na raskošnom imanju "Plavi krov", luksuznoj rezidenciji u kojoj ih vojska drži u pritvoru već nedelju dana. Nagađa se da se vremešni Muagbe sprema za odlazak u azil u inostranstvo, dok bi njegova supruga Grejs trebalo da ostane u Zambabveu gde će joj, kako piše "Dejli mejl", naverovatnije biti suđeno.

- Jedan od generala obećao je Mugabeu da će moći bezbedno da napusti rezidenciju, ali oni inisistiraju da Grej Mugabe mora da ostane i da joj bude suđeno. Ne znamo šta će biti dalje. Oni su spremni da oproste starom čoveku, ali ne i njoj - rekao je britanskom listu izvor iz obezbeđenja bivšeg predsednika.

Prema rečima sagovornika britanskog lista, generali insistiraju da Grejs bude optužena za pranje novca, nelegalno preuzimanje državne imovine i mešanje u državne poslove.

Isti izvor tvrdi da je Mugabe toliko depresivan da "ne može da hoda" i da se "vuče po zemlji".

- Grejs odbija da izađe napolje na svež vazduh. Oboje znaju da je došao kraj i jako su depresivni. Najveća briga im je šta će se dalje događati sa njima i njihovom decom - objašnjava izvor koji tvrdi da se Muagbe ispovedio svom svešteniku, ocu Mukonoriju i priznao svoje grehe.

Prema najavama, danas bi nedavno smenjeni potpresednik Zimababvea Emerson Mnangagva ili "Krokodil" kako je još poznat, trebalo da bude imenovan na funkciju predsednika na koju će najverovatnije ostati do redovnih izbora sledeće godine.

Slavlje širom Afrike

Slavlje se iz prestonice jedne od najsiromašnijih afričkih zemalja proširilo i na druge gradove Zimbabvea, ali i druge afričke države. Građani Zimbabvea koji su izbegli u Južnu Afriku tokom Mugabeove despotske vladavine, sponatano su se okupili na ulicama Johanesburga.

- Mi želimo da se vratimo u Zimbabve već danas, sutra. Jako sam srećan - rekao je Nikive Kumalo (60), jedan od građana Zimbabvea koji je uz ples i vuvzele slavio na ulicama Johanesburga.

U samom Harareu okupilo se nekoliko desetina građana, preneli su lokalni mediji, koji danas na naslovnim stranama imaju isključivo lice vremešnog diktatora uz naslove poput "Adios Bob" (nadimak predsednika Zimbavea) ili "Pao je!".

Robert Mugabe (93) podneo je juče ostavku, nedelju dana nakon što je vojska preuzela vlast nad zemljom. Mugabe je uporno odbijao da podnese ostavku, iako je u međuvremenu smenjen sa čela vladajuće partije Zanu PF. Ostavka je stigla u trenutku dok se u parlamentu Zimbabvea raspravljalo o njegovoj smeni.

Poslanici su sa radošću dočekali vest da se Mugabe povlači sa mesta predsednika, što je ispraćeno gromoglasnim aplauzom. Pogledajte kako je to izgledalo:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.